Pontosan tíz éve, 2013. március 11-én hunyt el Bódi László, a Republic együttes énekese. Ahogy mindenki becézte, Cipő a 48. születésnapját sem élhette meg, mégis halhatatlanná vált. Kistarcsán nyugszik.

Ungváron született

A Republic énekeseként a rendszerváltás utáni Magyarország egyik legsikeresebb zenésze, dalszerzője Ungváron született, később Kisvárdán élt, és ott még eljátszott a gondolattal, hogy a helyi futballcsapat sztárja lesz. Aztán a Beatles hatása a zene felé terelte a zongorázni tanuló ifjút. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

A madárképű, csontos gyerek

„Emlékszem, amikor Szigeti Feri, a Karthago gitárosa odajött hozzám, s azt mondta: szeretnék bemutatni neked egy madárképű, csontos gyereket. Ismerd meg, különleges srác! – emlékezett vissza néhai zenésztársára és barátjára Boros Csaba, a Republic énekes-basszusgitárosa.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Hihetetlen kisugárzása volt

„Ő volt Cipő, akivel az első találkozástól kezdve barátok lettünk. Hihetetlen kisugárzásával, a mély, szomorú szemeivel, na meg a tehetségével mindenkit lenyűgözött. Most volt 33 éve annak, hogy közösen megalapítottuk a Republic zenekart. Már tíz esztendeje nincs közöttünk, így már nyugodt szívvel tudok beszélni a közös múltunkról” – tette hozzá.

Csak a színpadon nyílt meg

A negatív élményekből is táplálkozott. Költő volt, aki magát lírai vadembernek hívta. Mert a színpad volt az egyetlen hely, ahol megnyílt, és kitombolhatta magát. Lett saját bandája, zenét írhatott nagy kedvencének, Koncz Zsuzsának, atyai barátságba került példaképével, Bródy Jánossal, megismerték és rajongásig szerették az emberek.

Sikeres maradt a Republic

Furcsa leírni, de Boros Csaba vezetésével a Republic Cipő nélkül is sikeres maradt. Az énekes halála óta már a zenekar negyedik nagylemeze jelenik meg. „Nem tudunk és nem is akarunk elköszönni Cipőtől. Bárhol lépünk fel, ott van velünk, az ő hangjával kezdődik minden koncertünk. Közénk tartozik, s amíg létezik a Republic nevű együttes, ő az énekes” – zárta gondolatait Boros Csaba.

Súlyos szívbetegségben szenvedett

Bódi László súlyos szívbetegségben szenvedett. 2009-ben megműtötték, majd lábon hordott ki egy infarktust, később súlyos tüdőgyulladást kapott, és 2013. február 15-én egy újabb szívroham után többször is újraélesztették. Kórházba került, de többé már nem tért magához. Szóba került nála a szívátültetés, ám az énekes ezt – elveihez és hitéhez ragaszkodva – nem akarta vállalni. Nem akart más szívével élni, mert úgy gondolta, akkor ő már nem ugyanaz az ember lenne.

„Nem tudtam tőle elbúcsúzni”

„Nem tudtam elbúcsúzni a bátyámtól. Könyörögtem, hogy térjen magához, álltam az ágyánál a kórházban, és imádkoztam – mesélte a Blikk visszaemlékező cikkében Bódi Marica, Cipő húga. – Tíz év telt el azóta, de a 83 esztendős édesanyámmal együtt képtelenek vagyunk feldolgozni a testvérem halálát.”

Mindig van friss virág a sírján

„Hetente kimegyünk a sírjához a kistarcsai temetőbe, s mindig azt látjuk, hogy van ott friss virág. Felkavaró, hogy a mai napig mennyien szeretik őt. A halálát követően a fájdalom közepette sok feszültség volt a család és a zenésztársak között, de ez már a múlté” – folytatta Marica.  

Megszakadt a kapcsolat

„Nincs bennem harag, már rég nem zavar, hogy Laci nélkül is játszik a Republic. Ez az ő útjuk, az enyém pedig az, hogy vigyázok az édesanyámra és odafigyelek a 35 esztendős fiamra. Sajnos Laci volt feleségével és két lányával – Rékával és Petrával – megszakadt a kapcsolatunk” – fejezte be Cipő testvére. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el. 

Kiemelt kép: Bódi László „Cipő”. Fotó: Facebook.