Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az internetes forgalom- és eszközkorlátozás miatt a hálózatsemlegességi szabályok betartására kötelezte a Telekomot, a cég szerint minden rendben van.

A Magyar Telekom az NMHH által kifogásolt forgalmak sebességbeli korlátozását saját hálózatának védelmében és az ügyfelek forgalmának biztosítása érdekében alkalmazza. A korlátozás célja, hogy elősegítse a hálózati kapacitások optimális kihasználását, és biztosítsa, hogy váratlan kiugró forgalom ne rontsa a többi ügyfél számára a szolgáltatásminőséget.

A végberendezésre vonatkozó korlátozást a társaság már korábban törölte az általános szerződési feltételek közül, vagyis nem csak mobilba, bármilyen készülékbe berakható a kifogásolt SIM-kártya

Korlátlan netezést ígértek, de visszafogták a sebességet

Az NMHH közleménye szerint a hatóság az internetes forgalom- és eszközkorlátozás miatt augusztusban a hálózatsemlegességi szabályok betartására kötelezte a Magyar Telekom Nyrt.-t két mobilinternet-díjcsomagja, a „Net Korlátlan” és a „Korlátlan Net” kapcsán – írja a 24.hu.

Az NMHH megállapította, hogy a csomagok belföldön korlátlan internetezést ígérnek, de biztonsági okokra hivatkozva bizonyos típusú forgalmak használatát a szolgáltató a díjcsomag kínált sebességéhez képest jóval kisebb sebességgel tette lehetővé, ezzel megkülönböztetve az egyes forgalmakat és alkalmazásokat.

Ilyen megkülönböztetett forgalom a P2P (peer-to-peer; olyan hálózaton működő szolgáltatás, ahol a résztvevő felhasználók számítógépei szerverek használata nélkül, egyenrangú kapcsolatban vannak egymással. Tipikus felhasználási területei közé tartoznak a fájlcserélő hálózatok, de részben így működik például a Skype is) és a VPN (Virtual Private Network; a nyílt interneten virtuálisan létrehozott zárt kapcsolat, titkosított és biztonságos csatorna két vagy több hálózati végpont között).

További problémaként merült fel, hogy a szolgáltató akadályozta a szabad eszközválasztást, ugyanis a két díjcsomaghoz tartozó SIM-kártyákat kizárólag mobiltelefonban engedte használni, tabletben vagy laptopban például már nem – közölte az NMHH.

A Telekom most tehát arról írt, hogy a SIM-kártya kérdés megoldódott, nem ügy, viszont a hatóság az internetes korlátozásra vonatkozó megállapításaival nem értenek egyet, tulajdonképpen továbbra is korlátozná a Telekom a korlátlan internetet. Nem csalásról van tehát szó, egyszerűen szerintük technikailag jobb lesz így az ügyfeleknek.

Kiemelt kép: illusztráció