A tankolható mennyiséget korlátozza a benzinkutak egy része az üzemanyagárstop meghosszabbítása miatt. Van, ahol legfeljebb 10 liter gázolajat adnak el egy autósnak, máshol csak hatan tölthetik tele a kocsijukat egy nap alatt. Az üzemanyagok árának befagyasztása május 15-ig tart.

Maximum 10 liter

Egy vásárlónak maximum 10 liter gázolajat tudunk kiszolgálni!” – olvasható az egyik kelet-magyarországi benzinkúton. Nem véletlen: minden eladott liter után 8 forintnál is nagyobb veszteséget kénytelen elkönyvelni. A tulajdonos hatósági ellenőrzésektől tart, ezért nem akart nyilatkozni – írja az Rtl.hu.

Elviheti a bank a vállalkozást

Egy másik vállalkozó azt mondja, két kútjából elveszítheti az egyiket az árstop meghosszabbítása miatt. „Az egyik kutamon óriási hitel van, amit előzetes számítások alapján könnyedén ki tudtam volna gazdálkodni. Most ha egy-két hónapig nem tudom ezt fizetni, akkor a bank viheti az egész ingatlant, a vállalkozást, mindent. Tehát csőd” – mondta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Napi 6 autó tankolható

Egy harmadik benzinkút ajtajában arról írnak, hogy a kormány szerintük a kereskedőkkel fizetteti meg az árstop árát. Ők legfeljebb 250 liter üzemanyagot adnak el. Naponta, összesen. Vagyis most csak napi 6 autót tankolnak tele.

50 benzinkuton van korlátozás

A Holtankoljak.hu szerint egyelőre nagyjából 50 kutas jelentett be valamekkora korlátozást. De ha tovább drágul az olaj, többen lesznek, és akár minden második vállalkozás bezárhatja kútját.

Átmeneti üzemeltetés

Akkor több száz töltőállomás dönthet úgy kényszerűségből, hogy ekkora veszteségeket nem tud 3 hónapig elszenvedni. Ha egy vállalkozó bezárásról dönt az árstop miatt, a kormány egy másik szolgáltatót jelölhet ki a veszteséges kút átmeneti üzemeltetésére. Ez azonban nem menne egyik napról a másikra.

Engedélyek

Egyszerűnek nem mondható egy ilyen kútátadás, sőt a gyakorlatban szinte kivitelezhetetlen – mondja Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. „Számos olyan engedély, a működéshez szükséges dokumentum van, ami név szerint az adott töltőállomás üzemeltetőjének a nevére van kiállítva. Ezeket nem lehet egyik napról a másikra felülírni”.

Ellátás biztonsága

Megkérdezte a portál a kormányt, nem tartanak-e ellátási zavaroktól a várható kútbezárások és a mennyiségi korlátozások miatt. Annyit válaszoltak, hogy az üzemszünetet hirdető vagy ismételt jogsértésen ért benzinkutak működtetése az ellátás biztonsága érdekében átmenetileg egy nyilvántartott szolgáltatóra bízható. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Drasztikus árak

A járvány és a drasztikusan emelkedő világpiaci energiaárak miatt egész Európában nő az üzemanyagok és élelmiszerek ára. A kormány a magyar emberek védelme érdekében, rezsicsökkentési politikája részeként vezette be tavaly év végén a benzinárstopot. Az intézkedés három hónapra szólt, azonban a világpiaci folyamatokat figyelembe véve a kormány az üzemanyagok hatósági árának fenntartása mellett döntött – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

Bafolyásolja a gazdaság működését

Az üzemagyagárak jelentősen befolyásolják a gazdaság működését, az egyéb termékek árait, többszörösen terhelik tehát a családokat és vállalkozásokat. Az üzemanyagárak és az infláció féken tartása érdekében a kormány a 95-ös benzin és a dízelolaj lehetséges legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg. Az árbafagyasztás 2022. május 15-ig tart.

KIemelt kép: illusztráció