Az Európai Bizottság javasolta, hogy a magyar jogállamisági hiányosságok orvoslására tett hiányos lépések miatt nagyjából 3000 milliárd forintnyi (7,5 milliárd euró) uniós támogatást zároljanak. Az uniós végrehajtó testület ugyanakkor jóváhagyta a magyar kormány terveit az uniós helyreállítási tervére. A mai bejelentést Navracsics Tibor és Gulyás Gergely értékeli a szerda délutáni kormányinfón. Cikkünk folyamatosan frissül…

Helyreállítási terv

Navracsics Tibor a Kormányinfón bejelentette, hogy a magyar helyreállítási terv a legmagasabb osztályzatot kapta Brüsszelben. A nemzeti terven másfél évet dolgoztak. A kormány örül, hogy megnyílt a lehetőség, hogy aláírják a megállapodást.

Jövőre jöhet a pénz

A miniszter szerint 2023-ban biztosan megkapjuk a pénzt. Gulyás Gergely egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, felháborító, hogy a baloldali EP-képviselők havi 6 millió forintért azért dolgoznak, hogy 2 éve alatt a kormány ne tudja megemelni a tanárok fizetését.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ennyi pénz érkezhet

Gulyás Gergely azt is mondta, hogy 2500 milliárd érkezhet Magyarországra, amiből 1500 milliárd érkezésének már most sincs akadálya, és abban bíznak, hogy a maradék 1000 milliárd előtt is elhárulnak az akadályok. A miniszter szerint stabil az ország költségvetése, és a mai EU-s bejelentés miatt még a korábban vártnál is jobb helyzetbe került az államháztartás.

Tanárok elbocsájtása

Az RTL kérdésére, miszerint 8 tanárt rúgtak ki december 1-jei határidővel 3 budapesti gimnáziumból, várhatóak-e további elbocsájtások? Gulyás Gergely azt mondta, hogy változatlan a kormány álláspontja, a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania.

Bejelentés Brüsszelben

Szerda délben közös sajtótájékoztatót tartott három uniós biztos: Valdis Dombrovskis bizottsági ügyvezető alelnök, Didier Reynders igazságügyi valamint Johannes Hahn költségvetési biztos. Valdis Dombrovskis bizottsági ügyvezető alelnök jelentette be, hogy a Bizottság elfogadta a magyar helyreállítási programot, de közben a felzárkóztatási forrásokból 7,5 milliárd eurónyi keret felfüggesztésére tesz javaslatot a Tanács felé. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Igazságszolgáltatás megerősítése

Ahhoz, hogy Magyarország megkaphassa a felfüggesztett pénzeket 27 feltételeknek kell megfelelnie. Ebből 4 az igazságszolgáltatás megerősítésére vonatkozik:

  • az Országos Bírói Tanács jogköreinek megerősítése
  • szabadon fordulhassanak a magyar bírók az Európai Bírósághoz jogértelmezés, vélemény kikérés érdekében
  • tiltott legyen a magyar közhatalmi szervek számára, hogy jogerős magyar bírósági ítéleteket utólag megtámadhassák az Alkotmánybíróságon

Alapítványok finanszírozása

A költségvetési biztos arról beszélt, hogy az addigi 17 magyar kormányzati vállalás megvalósítása nem elegendő. Külön kiemelte, hogy addig tiltott a közérdekű vagyonkezelő alapítványok uniós forráshoz jutása a büdzséből, amíg az összeférhetetlenségi kockázatokat véglegesen meg nem szünteti a kormány.A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció