Tovább bővül az árstopos termékek listája. Gulyás Gergely bejelentette, hogy a kormány keddi ülésén úgy döntött, hogy további élelmiszerek árát fixálja. Több más ügyben is döntést hozott a kormány.

Szankciós infláció

Továbbra is tombol a szankciós infláció – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfó elején. Jövő év végére a felére akarja csökkenteni az inflációt a kormány. A miniszter azt mondta, hogy az élelmiszterárstop eddig sikeres volt. Most újabb két termékre terjesztik ki. A friss tojás és az étkezési burgonyának fixeli az árát. Ezeknél a termékeknél 2022. szeptember 30. napján bruttó kiskereskedelmi árnál ezek ára nem lehet magasabb. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

A falusi boltok kapnak átmogatást

A kormány nem akar támogatást adni azoknak a kereskedelmi cégeknek, akik érintettek az árstopban, de a kistelepülések boltjainak adnak támogatást. A részletek erről hétfőn jönnek. A tojásra és a krumplira kivetett ársapka év végéig érvényes.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Rendszerhasználati díj

A kormány arról is döntött, hogy a rendszerhasználati díj nem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára a jövő évben sem. Mivel az energia drágább lett, így a kormány csak drágább áron vehet áramot, de ezt a lakosság nem érezheti meg.

Extraprofitadó

Ezt viszont az államnak kell fizetnie, ezért extraprofitadót vetnek ki továbbra is, aminek 40 milliárd forint lesz a mértéke 2022-ben és 2023-ban is.

Jelentős áremelkedés

Nagy Márton hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában jelezte, hogy a kormány napokon belül döntést hoz az árstop kiterjesztéséről. A miniszter azt mondta, várhatóan azoknak a termékeknek fixálják az árát, amelyeknél 40 százalékos infláció figyelhető meg.

Tombol az infláció

2021 októberéhez viszonyítva rekord magas inflációt mértek: 21,1 százalékot, jött ki a friss adatokkal szerdán reggel a KSH. Részletesen is bontották az áremelkedést: eszerint az élelmiszerek ára 40 százalékkal emelkedett.

Drágábbak lettek a bútorok

A tartós fogyasztási cikkek ára is emelkedett, de nem annyit, mint az élelmiszereké: átlagosan 14,9 százalékkal kerülnek többe. Ezen belül az új autóékért 22,5, a konyha- és egyéb bútorokért 19,7, a szobabútorokért 19,1 százalékkal kellett többet fizetni. 

Az állateledel ára is nőtt

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 12,8, ezen belül a szeszes italok 17,7 százalékkal drágultak. Az állateledelek ára is nagyon nagyot nőtt, 46,9 százalékkal drágult. A lakásjavító és -karbantartó cikkeké 29,4, a háztartási fogyóanyagoké 29,0, a mosó- és tisztítószereké 27,3, a testápolási cikkeké 26 százalékkal lett magasabb.

Februártól érvényes az árstop

A kormány idén februártól, tehát még a háború kitörése előtt, vezette be a meglóduló árak miatt néhány alapvető élelmiszerre az árstopot. Közel egy éve ezeket a termékeket lehet fix áron megvásárolni.

  • kristálycukor (fehér cukor),
  • búzafinomliszt BL 55,
  • finomított napraforgó étolaj,
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirkefarhát
  • ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

A tavaly októberi árakat vették figyelembe

Az árstop a gyakorlatban azt jelentette, hogy a 2021. október 15-i értékesítési áron kellett fixálni a boltok üzemeltetőinek az árakat és ezen azóta sem változtatott a kormány. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu