Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy április 30-a után is érvényben maradnak az árstopok, június 30-ig biztosan.

Június 30.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról is beszélt, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy év végére egyszámjegyű kegyen az infláció, ennek érdekében pedig az árstopok június 30-ig biztosan érvényben maradnak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezért indokolt

A miniszter közölte, a háború miatt kialakult gazdasági helyzet miatt látja szükségesnek a kabinet az árstop kitolását, a tegnap érvénybe lépett gabonastopról pedig azt mondta: a magyar kormány szolidáris ugyan az ukránokkal, de a magyar gazdaság nem kerülhet, kerülhetett abba a helyzetbe, hogy saját magát büntesse csak azért, mert az ukrán gabona itt van.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A szabályok betartása

Szentikirályi Alexandra kormányszóvivő az árstopok kapcsán elmondta, nincs pardon a trükközéssel, a kormány szigorúan betartatja a szabályokat.

Ezekre a termékekre vonatkozik

Mint ismert a bevezetett élelmiszerárstop a következő termékekre vonatkozik: : kristálycukor, búzafinomliszt, finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke farhát, csirkeszárnyvég, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt 2,8 százalék zsírtartalmú tej, illetve a tojás és étkezési burgonya.

Befagyasztott árak

Az első hét termék ára nem lehet magasabb a 2021. október 15-én megszabottnál, a tojásé és a burgonyáé pedig a 2022. szeptember 30-ai árat nem haladhatja meg.

Egyszámjegyű infláció

A kormány álláspontja szerint a hatósági árakat az infláció teszi indokolttá, ám Orbán Viktor elképzelései szerint az év végére egyszámjegyű lesz majd az infláció. Persze egyelőre nem világos, hogy a jelenleg európai viszonylatban is rekord magas inflációból, hogyan akarnak egyszámjegyűt csinálni, de hát hónapok múlva kiderül, ez sikerül-e.

Kemény meló

Matolcsy György jegybankelnök helyettese a parlamenteben azt mondta, kemény meló lesz a húsz százalék feletti inflációt egyszámjegyűre redukálni, de állítása szerint nem lehetetlen.

Ki kellett volna vezetni

Matolcsy azonban élesen bírálta az élelmiszerárstopot, véleménye szerint az növelte meg 3-4 százalékkal az inflációt, szerinte már januárban ki kellett volna vezetni. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kormányinfó – Forrás: YouTube