Rendkívüli kormányinfót tart szerda este Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. A tájékoztató vendége Csák János, miniszter, aki az új otthonteremtési támogatásokról beszél. Cikkünk folymatosan frissül…

CSOK Plusz

CSOK Plusz néven új kamatmentes családi támogatást vezet be a kormány – jelentette be szerda este Csák János. A kulturális és innovációs miniszter azt mondta, 2015 óta 233 ezer család vette igénybe a családtámogatásokat, és közel 500 milliárd forint jutott erre a területre. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Új hitelkonstrukció

A városi CSOK-ra irányuló kereslet megcsappant a gazdasági változások miatt. A falusi CSOK marad. Az 5000 fő feletti településeken CSOK+ néven kamattámogatott hitlekonstrukció létesül. 15-30-50 millió forintos hitelek lesznek – jelentette be a miniszter. Az első közös otthon megvételekor elég 10 százalékos önrész. A hitel futamideje 10-25 év lesz – tette hozzá.Az édesanyák 41 éves korig vehetik fel. A hitelt telekvásárlásra nem lehet felvenni.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

41 év a korhatár

A miniszter szerint a rendszer úgy épül fel, hogy az édesanyák 41 éves korukig vehetik fel az új hitelt, de 2 éves átmeneti időszakban azok az idősebb nők, akiknek igazoltan 12 hetes állapotban vannak, szintén felvehetik. A hitelt telekvásárlásra nem lehet használni.

80 millió a határ

Az első közös otthon esetében, részben az infláció  fékezése érdekében is, 80 millió forintos határt húztak meg. Lakásbővítés vagy új lakásba költözés esetén 150 millió forint az értékhatár. Felújítás, bővítés esetén 20 százalék önrészre lesz szükség.

További kedvezmények

További kedvezmény, hogy az első évben nem kell tőkét törleszteni, csak a kamatot fizetni. Ha megszületik a gyermek, akkor a hitelfelvevők egy éves hitelmoratóriumot kérhetnek. A második gyermek születése esetén, minden további gyermek után 10 millió forintot elengednek a tőkéből. A falusi csoknál egységesítették a gyermekek után járó, vissza nem térítendő támogatás rendszer.

Nincs felső határ

A miniszter arról is beszélt, hogy az állam részéről nincs felső határa a költségvetésben a CSOK Pluszra, aki szeretné, mindenki fel tudja venni az új otthonteremtési támogatást. November közepére a részletszabályok is kész lesznek a CSOK+ esetében – mondta kérdésre válaszolva Csák János. A kormányzat legfontosabb célja, hogy a demográfiai hanyatlást el tudjuk kerülni.

Januártól lép érvénybe

Január elsejei életbe lépést azért választották, hogy mindenki fel tudjon időben készülni. Csák János azt is mondta, hogy csak házasok igényelhetik a CSOK Pluszt. Ha pedig 2 gyermeket vállal valaki, de nem születik meg a 2. gyermekük, akkor vissza kell fizetniük a hitelt. Csak a vállalt, még meg nem született, de tervezett gyerekekre lehet a csok pluszt igénybe venni, meglévő gyerekekre nem.

Nem drágulnak emiatt az ingatlanok

Az Index kérdésére, miszerint mekkora árfelhajtó hatással számolnak az ingatlanpiacon a csok+ hatására? A miniszter közölte, reális számok vannak az új szabályban, vidéken pedig nincs is ilyen értékhatár, ezért nem hiszi, hogy ez megmozdítaná a piacot.

Magyar tájba illő házak

A magyar tájba illő házakra vonatkozó kérdésünkre Csák János közölte, vannak ilyen típustervek. Gulyás Gergely ezt azzal egészítette ki, hogy a Lehner Központ készítette el ezeket, mintegy száz háztípusból lehet választani, ezek részletesen megtervezett házak, szépek és jó ízlésre vallanak. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció