A szerdán tartott kormányülés döntéseit közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra a csütörtöki Kormányinfón. A miniszter arról is beszélt, hogy Karácsony Gergely felelős a gyorshajtókért, a kormány szerint főpolgármester helyett Budapest élére csődgondnok kellene.

Migránskvóta

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kötelező migránskvótáról szóló uniós szabályozás legnagyobb negatívuma, hogy ráerőlteti Európára, Magyarországra és a magyar emberekre a migránsokat, meghívót küld több millió migránsnak. A tárcavezető kifejtette: Közép-Európa valamennyi felelős kormányának, „ahol a társadalmak még mentesek mindazoktól a következményektől, amelyekkel a migráció együtt jár”, mindent meg kell tennie, hogy „ez a teljesen értelmetlen és őrült szabályozás” ne léphessen hatályba. Ezért nem engedte a magyar miniszterelnök, hogy az európai uniós csúcson közös nyilatkozatot fogadjanak el az állam- és kormányfők – magyarázta. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Menekültkérelem

Kiemelte: a jogszabálytervezet nemcsak kötelező kvótáról és áttelepítésről szól, hanem az is a része, hogy évente legalább 10 ezer menekültkérelmet kellene Magyarországnak elbírálni. Ehhez pedig be kellene őket az ország területére engedni, befogadótáborokat kellene nekik létrehozni – mondta. Hozzátette: ezeknek a befogadótáboroknak az ötlete a kerítés lebontásával egyenértékű, mert aki menedékkérelmet nyújt be a határon, azt be kellene engedni az ország területére

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Uniós költségvetés

Ezt követően arról beszélt, hogy az uniós költségvetés módosítása egyhangúságot igényel, ezért a tervezett módosítás elfogadására reális esély nincsen.

Befizetés

A tárcavezető a Kormányinfón közölte: Brüsszel további 98,5 milliárd euró befizetését kérte a tagállamoktól, ami a tizenötszöröse az összes magyar éves szja-befizetésnek, nagyjából a teljes éves magyar állami költségvetés összege. Ebből nyilván lényegesen kevesebb jut Magyarországra, de ez az összeg még így is óriási, elég nagy ahhoz, hogy még Ausztria vagy Németország sem akarja ebben a formában vállalni – mutatott rá.

Tisztázni kell

Kiemelte: több kérdést kell tisztázni, így azt, hogy mire költötte Brüsszel a pénzt, hiszen nem kevesebb, hanem több pénznek kellene lennie, Lengyelországnak és Magyarországnak ugyanis még egyetlen fillért sem adtak. Ráadásul azok az országok, amelyek a helyreállítási alapból részesedtek, arra panaszkodnak, hogy a kifizetések lassúak – mondta.

Pénz Ukrajnának

Hangsúlyozta: Brüsszel kérése alapján 50 milliárd euró menne Ukrajnának, továbbá kamatkiadásokat akar az Európai Bizottság finanszírozni, migránsokra költeni, de nem határvédelemre, sőt, másfél milliárd euró a brüsszeli bürokrácia fizetésemelésére menne. Magyarország ehhez nem tud hozzájárulni, és miután a költségvetés módosítása egyhangúságot igényel, ilyen módosítás elfogadására reális esély nincs – jelentette ki Gulyás Gergely.

Karácsony Gergelyről

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt követően a Magyar Nemzet kérdésére azt mondta: már „Budapest vezetése is azt állítja, hogy az ország leggazdagabb városa csődbe ment”. Gulyás erre feltette a kérdést „Nem járna-e jobban Budapest, ha új csődgondnokot keresne?” Úgy gondolja, Tarlós után a „covid miatti megszakítástól eltekintve” is annyira nőttek a főváros kiadásai, hogy azt már a „balliberális oldal” sem nézi jó szemmel.

A gyorshajtók kérdése

Gulyás Gergely arról is beszélt, igaz, hogy a BRFK hiába kereste többször a fővárost azért, hogy trafipaxokat telepítsenek a városba. A miniszter szerint jó lenne, ha Karácsony felelőst keres a gyorshajtások miatt, szerinte pedig a saját felelősségét is vizsgálnia kell. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt