Nem értünk egyet a parkolási díjak emelésével, úgy gondoljuk, hogy ez semmit nem old meg – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A Lánchíddal kapcsolatban azt hangzott el, hogy minden felelősség a fővárosé, Budapest bankszámláján pedig hatszor annyi pénz van, mint amennyi a Lánchíd felújításához kell.

A Fővárosi Közgyűlésben a héten elfogadott sávos parkolási rendszerről, amelynek az a lényege, hogy minél tovább parkol valaki, annál magasabb díjat kell fizetnie, a miniszter azt mondta, hogy jelenleg is a belvárosban és egyre inkább a külvárosokban is olyan parkolódíjak vannak, amelyek az autósokat arra késztetik, hogy a lehető legrövidebb ideig parkoljanak, ezért az új parkolási díjak semmit sem fognak megoldani.

Azokat az intézkedéseket, amelyeket a főváros az elmúlt hónapokban meghozott nehéz másként jellemezni mint, hogy jelentős forgalmi dugókat okoztak, éppen ezért még környezetvédelmi szempontból is a legkárosabb – mondta a miniszter.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Gulyás Gergely szerint eddig még lehetett haladni, most csak dugóban lehet ácsorogni. Hozzátette: szerinte a parkolásra sem lesz jó hatása annak, ha irracionális, még Nyugat-Európában is versenyképes parkolási díjakat vezet be a főváros.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Lánchíd

A Lánchíddal kapcsolatban a miniszter elmondta: a kormány azt szeretné, hogy a főváros újítsa fel a Lánchidat. Mivel a híd teljes egészében a fővároshoz tartozik, a kormánynak ezzel semmi dolga sem lenne. “Ehhez képest mi a segítségünket ajánlottuk, ezt ugyanolyan mértékben tartottuk, ahogy azt korábban Tarlós Istvánnak megígértük” – mondta a miniszter.

Az elmúlt fél évben a főváros a kommunikáción kívül semmit sem tett a Lánchíd felújítása érdekében. Tény, hogy január óta a főpolgármester-helyettesek felelőssége változott. Az egyik alkalmatlannak bizonyult, most egy másik kapta meg azt a feladatot – tette hozzá a miniszter.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a főváros bankszámláján hatszor annyi pénz van, mint amennyi a Lánchíd felújításához szükséges mindenféle állami támogatás nélkül.

Kiemelt kép: Budapest, Kossuth Lajos u. – Fotó: BPK