Vasárnap éjféltől megszűnik az ingyenes parkolás – többek közt ezt jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A miniszter arról is beszélt, hogy a hétvégén meglehet az 5 millió beoltott.

Hétvégén lehet meg az 5 millió

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy már több mint 4,8 millió ember kapta meg az első, míg 2,8 millióan a második oltást. A hétvégén el fogjuk érni az 5 millió oltottat. A vírus továbbra is van köztünk, és a nem oltottak között fertőz. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vasárnap éjféltől nincs ingyenes parkolás

Gulyás Gergely bejelentette, a rendkívüli jogrend a kormány szándéka szerint hamarabb szűnhet meg, mint az őszi ülésszak 15. napja. A kormány döntött arról, hogy, az ingyenes vasárnap éjféllel lejár. 

A hitelmoratórium augusztus 31-ig marad

A hitelmoratórium augusztus 31-ig marad. „A kormány nem fogadta el a bankszektor véleményét” – mondta a miniszter.

Nem veszünk részt a brüsszeli vakcinabeszerzésben

A brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében Magyarország nem kíván részt venni – jelentette be Gulyás Gergely. Az oltási program ötmillió felett lelassul, talán hatmillió oltásig még el tudunk jutni. Magyarországnak több mint tízmillió nyugati vakcina áll rendelkezésére, emellett vannak keleti vakcináink, és érkezik a magyar oltóanyag is.

Van elég vakcina

A kormány döntött arról is, hogy a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében nem akar részt venni. 2022 végéig több mint 10 millió vakcinát rendeltek. Gulyás Gergely kiemelte: az oltási folyamat 5 millió felett nagyon le fog lassulni, és talán nagyon optimista becslés mellett 6 millióig lehet eljutni. 

120 milliárdos kaland

Csak 19 millió Pfizer-vakcinát lehetne rendelni, és nem lehet tudni, hogy erre szükség lesz-e – mondta Gulyás. Ebben a 120 milliárdos kalandban nem veszünk részt, mivel egyrészt van elegendő vakcina, másrészt lesz oltóanyaggyár Debrecenben. 

Megszűnhet a kijárási tilalom

Gulyás Gergely azt mondta, hogy megszűnhet a kijárási tilalom, erre tett javaslatot a kormány. De a végső döntést pénteken hozza meg az operatív törzs.

Ausztriai belépés

Gulyás Gergely szerint a hivatalos osztrák közlés és az egészségügyi miniszter kommunikációja eltér egymástól. Furcsa lenne, ha minden eddigi vizsgálatunk szerint a leghatékonyabbnak mutatkozó Szputnyikot nem fogadnák el az osztrákok, de tárgyalni fognak erről.

Lesz szuperkórház

A miniszter azt is bejelentette, hogy lesz szuperkórház. “Az előkészítési munkálatok gőzerővel zajlanak, a kórház megépítése komoly tervezési folyamatot igényel” – mondta, hozzátéve, hogy év végére meglesz a terv, és jövőre megindulhat a beruházás.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu