Hat új, elektromos célgép áll szolgálatba Budapest több kerületében. A járművekkel környezetkímélőbb, gyorsabb és csendesebb lesz a közterületi szelektív és hagyományos hulladékgyűjtő edények ürítése. 

Már munkába is álltak

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió saját forrásból elektromos meghajtású célgépeket vásárolt, – amelyek az elmúlt hetekben érkeztek meg és már munkába is álltak a Fővárosban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Fiatalodik a géppark

A Társaság teljes, 250 darabos köztisztasági gépállományának átlagéletkora – az elmúlt évek beszerzéseinek ellenére is – 9,5 év. A legöregebb szolgálatban lévő célgép 23,5 éves és 430 000 km-t tett meg Budapest útjain, ezért különösen fontos, hogy újabb célgépekkel fiatalodik a géppark. 

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Foton az új gépek:

Itt lehet találkozni velük

Az új, elektromos járművek a közterületi hulladékgyűjtő edények ürítését és a kézi útgondozók által összegyűjtött hulladékok elszállítását segítik. A lakosság főként a ligetes és keskeny utcákkal szegélyezett területeken találkozhat velük.

Elektromos

Az új villamos hajtású célgép-flotta járművei egy töltéssel akár 120-140 kilométert is meg tudnak tenni. A járművek műszaki kialakítása egyszerű, a szűk, nehezen megközelíthető helyszíneken is könnyebben, szinte zajmentesen tudnak közlekedni. Így nemcsak egyszerűbbé és környezetkímélőbbé, hanem csendesebbé is válik az utcai hulladékgyűjtők ürítése.

Osztott rakfelület

A frissen beszerzett gépek további újdonsága, hogy vannak köztük osztott rakfelületűek, vagyis egyszerre több hulladékfajtát képesek elkülönítve szállítani. Ezeket a gépeket a közterületen képződő szelektív hulladékok elszállítására alkalmazza a Társaság. A kisebb billenthető járművek több mint 2 köbméter, a nagyobb, ugyanilyen konstrukcióval kialakított célgépek ennek közel dupláját, a szelektív hulladékot is begyűjtő járművek pedig 6 köbméter hulladékot tudnak elszállítani.

A szelektív hulladékgyűjtés fejlesztése

A célgépek átadása kapcsán Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes többek között elmondta: „a városvezetés szándéka, hogy fejlessze a közterületi szelektív hulladékgyűjtést. Nagy előrelépést jelent, hogy az egyre nagyobb számú, közterületeken található szelektív hulladékgyűjtőket immáron profi, kifejezetten erre a célra fejlesztett célgépekkel tudjuk üríteni. Ezek az elektromos gépek amellett, hogy illeszkednek a városvezetés klímacéljaihoz, szemléletformálási szerepet is betöltenek, hiszen üzemeltetésükkel is képviseljük a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, emellett segítünk eloszlatni a hiedelmet, miszerint a szállításnál összeöntik a különböző hulladékfajtákat. A közterületen is erőteljesebben megjelenő szelektív gyűjtés egyúttal az otthoni elkülönült hulladékgyűjtést is népszerűsítheti, általában is hozzájárulva ezzel a körforgásos, fenntartható városüzemeltetéshez.”

Hatékonyabb munkavégzés

„Az elmúlt évek járműbeszerzései és a hatékonyabb munkaszervezés, valamint a kritikusabb területeken megnövelt takarítási gyakoriság, továbbá a Főváros más cégeivel és a Kerületekkel végzett köztisztasági együttműködések már eddig is látható sikereket hoztak. Tartós eredményeket viszont csak a budapestiekkel együttműködve, közösen tudunk elérni. Fontos hangsúlyozni, hogy Budapest tisztán tartása többszereplős feladat, amelyben az ingatlantulajdonosoknak és minden lakosnak komoly feladata van. Emellett a gazdálkodó szervezeteknek is kötelezettségük áll fenn a közterületek tisztán tartásában. Most mi tettünk egy fontos lépést az új elektromos, szelektív hulladékgyűjtő járművek üzembe állításával, és reméljük, hogy az általuk képviselt szemléletváltás általánossá válik a budapesti közterületeken.” – fogalmazott Varga Csaba, a Budapesti Közművek köztisztasági főigazgatója. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép és belső fotók: Budapesti Közművek