A körömvirág kenőcs jótékony hatásairól sokat hallani. De milyen problémák esetén alkalmazható ez a sokoldalú gyógynövény? A patikák polcain, a gyógynövényboltokban számos formában elérhetőek a körömvirágból készült krémek, kenőcsök, balzsamok, a körömvirág teák. A népi gyógyászat régóta ismert és elismert gyógynövénye, legalább úgy, mint a kamilla. Gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató sebgyógyulást segítő hatását kenőcsként történő alkalmazásával több probléma esetén is megtapasztalhatjuk.

körömvirág kenőcsök, krémek jótékony hatását sokféle panasz esetén megfigyelték, mint például:

  • nehezen gyógyuló sebek
  • enyhe égési, forrázott vagy vágott sebek
  • hegesedések
  • véraláfutás
  • bőr irritációt enyhítő és viszketés csillapító
  • bőr repedések, bőrgyulladások, rovarcsípések
  • ekcéma
  • aranyér
  • visszér

Ezekre a panaszokra elsősorban a körömvirág kenőcsök lehetnek hatásosak, emésztőrendszeri panaszokra, gyomor-, bélrendszeri gyulladásokra a körömvirág teákkal lehet próbálkozni, a gyulladáscsökkentő hatást ebben az esetben belsőleg tapasztalhatjuk. A kihűlt körömvirág teát még szájüregi gyulladások esetén, öblögetésre is lehet használni.

A körömvirág az egyik legnépszerűbb gyógynövény, mediterrán eredetű, egynyári növény. Már a középkorban is alkalmazták egészségügyi panaszok kezelésére. A széleskörű alkalmazása a gyulladásgátló, fertőtlenítő hatásának nagyban köszönhető. A növény legértékesebb hatóanyagai a sárga virágokban koncentrálódnak.

Körömvirág kenőcs visszérre

A körömvirág kenőcsök egyik alkalmazási területe a természetes megoldást keresőknek a visszerek kezelése. A körömvirág kenőccsel a visszeres láb gyulladásos folyamatai mérsékelhetőek. A körömvirág krémet visszérre kenve javulhat a bőr vérellátása és támogatja az új szövetek képződését is. A körömvirág kenőcs egyik nem elhanyagolható jótékony hatása lehet továbbá visszeres láb esetén az, hogy fokozza a bőr és az erek falainak rugalmasságát. A népi gyógyászatban évszázadok óta ehhez a gyógynövényhez nyúlnak a visszeres panaszok esetén, bár a konzervatív medicina nem alkalmazza. Ha visszérre használja a körömvirág kenőcsöt, és nem tapasztal javulást, mindenképp keressen fel phlebológiai szakrendelést, ahol célzottan a vénák betegségeivel foglalkoznak!

Aranyérre körömvirág kenőcs

Az aranyér egy olyan értágulat, ami vagy a végbélnyílást körülvevő bőr alatt vagy a végbél belső falán található. Ez alapján külső, illetve belső aranyérről beszélünk. A helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, elhízás, székrekedésből fakadó erőlködés gyakran vezetnek a kialakulásához. Az aranyér sok panaszt okozhat, az egészen ártalmatlantól elkezdve a súlyosabbakig, amikor esetleg vérzik is vagy erős fájdalmat okoz.

Aranyér esetén a körömvirág kenőccsel érdemes próbálkozni, minden székelés és fürdés után a végbélnyílást és a zárógyűrűn belüli részt ajánlott bekenni vele. A Calendula officinalis ebben az esetben a sebgyógyító, fertőtlenítő, gyulladásgátló és vérzéscsillapító hatásának köszönhetően hozhat megnyugvást a kellemetlen aranyeres panaszokra.

Ajánlott minél jobb minőségű, minél nagyobb tisztaságú körömvirágkrémet használni, ami alumínium, parabén vagy kőolaj származékoktól mentes. A kezdeti aranyeres panaszoknál hatásosak lehetnek a körömvirág kenőcsök, és elejét is vehetik a további, aranyér okozta problémáknak.

Körömvirág krém sebre

A körömvirág krémek bőr- és nyálkahártya gyulladás csökkentő és sebgyógyulást elősegítő hatásait már régen megfigyelték. A sárga virágban összpontosul a jótékony hatóanyagainak a többsége. A körömvirág krémeket enyhébb panaszok esetén alkalmazhatja a sebgyógyításban, gyulladásgátlásban, sőt a kozmetikumok használatával bőrfiatalító előnyük is kiaknázható. A körömvirág krém puhítja, ezáltal fiatalítja a bőrt. A körömvirág kenőcsök többféle formában is megtalálhatók a patikák polcain.

A körömvirág a sebeket elsősorban a hatékony érképződés (a szövetekben) és hajszálerek növekedésének támogatása, a szövetek megújítása révén fejti ki. A körömvirág kenőccsel kezelt bőrfelületen javul a vérkeringés, ez fekélyek, égési sérülések, bőrgyulladások esetén javíthatja a gyógyulást. Mivel fertőtlenítő hatással is rendelkezik, sebgyógyulás során ez is különösen fontos, hiszen a körömvirág kenőcsök alkalmazása segíthet a fertőzések megelőzésében is.

A körömvirág a jótékony hatású összetevői között még flavonoidokat, illóolajokat is tartalmaz. Nem csak sebek, de műtéti hegek kezelésére is alkalmazhatók. Kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy a körömvirág vírus- és gombaölő tulajdonsággal is bír, az immunrendszer működésére is pozitív hatással lehet.

A népi orvoslásban égésekre, fagyásokra, bőr hegekre, bőr repedésekre, nehezen gyógyuló sebekrecsípés utáni sebekre is alkalmazzák a körömvirág krémeket.

Arra mindenképp figyelni kell, ha valaki a fészekvirágzatúakkal szemben allergiás, semmilyen formában ne alkalmazza a körömvirágot! Várandósok, szoptató anyukák, 12 év alatti gyermekek bőrén történő alkalmazása előtt is kérje ki kezelőorvosa véleményét!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.