Több mint 4 ezer új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában és 103-an haltak meg a koronavírus valamilyen szövődményeiben.  Nőtt a lélegeztetőgépen lévők száma is.

4 ezer felett az új fertőzöttek száma

4140 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést ezzel 118 918 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

103-an haltak meg

Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2596 főre emelkedett, 27 585-en pedig már meggyógyultak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

6 ezer felett

6153 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, Jelentősen megugrott a lélegeztetőgépen lévők száma. Míg a hétfői adatok szerint 415 fertőzöttet lélegeztettek mesterségesen, kedden már 461-en vannak lélegeztetőgépen.

Új eljárásrend

Új eljárásrend lépett életben az egészségügyben november 7-től, amely a még nem teljesen gyógyult koronavírusos betegek kórházból való hazaküldését teszi lehetővé, írja a Népszava.

Koronavírusos betegek

A beteg gyógyultnak minősíthető akkor is, ha a gyorstesztjének eredménye negatív. Ez az a gyorsteszt, amit néhány hete már a mentők is használnak annak eldöntésére, hogy a páciensüket fertőzöttként kell-e kezelniük. Ha a teszt eredménye pozitív, akkor egyértelműen vírushordozó a beteg, ha negatív, akkor az eredményt meg kell erősíteniük egy PCR-vizsgálattal. Ennek tesztnek ugyanis csak akkor megbízható negatív eredménye, ha a mintavétel a fertőzést követő 7. napon történik. Ezért előírás az intézményből távozók számára, hogy erre a fajta vizsgálatra a klinikai tünetek megjelenése utáni 7. napon kerülhet legkorábban sor. Ha azonban valaki a kórházból szociális otthonba megy vissza, akkor csak úgy engedhető haza, ha tünetmentes és teszttel sem mutatható ki a vírus.

Koronavírusos egészségügyi dolgozók

Az eljárásrend lazít az egészségügyi dolgozók munkába állásának feltételein. A korábbi két negatív PCR-teszt helyett náluk is alkalmazható az antigén-alapú vírus teszt. Ők akkor tekinthetők klinikailag gyógyultnak, ha a Covid-19 fertőzésük tünetmentesen zajlott le, és van egy negatív SARS-CoV-2 antigén gyorsteszt eredményük van. Továbbra is érvényben marad az a szabály, hogy ha nincs teszteredmény, akkor az egészségügyi dolgozó 21 nappal a tünetek megjelenése vagy a fertőzés kimutatása után térhet vissza dolgozni.

A békásmegyeri idősotthonban 15-en fertőzöttet találtak

Pozitív lett a koronavírus-tesztje a budapesti, békásmegyeri Derűs Alkony Gondozóház 15 lakójának – számolt be Kiss László polgármester Facebook oldalán. A korábban bevezetett protokoll szerint a gondozottak testhőmérsékletének és véroxigén-szintjének mérése naponta többször megtörténik, illetve az izolálták az érintetteket. A teszteket november 3-án végezték, és az érintettek sem akkor, sem azóta nem mutattak tüneteket.

Egy másik otthonban is vannak fertőzöttek

Szintén a 3. kerületben, a Hatvany Lajos utcában található nyugdíjasotthonban is tesztelték a lakókat. Ott 5 embernél mutatták ki a vírus jelenlétét, 2-nél tünetek is jelentkeztek, több eredményre még várnak. A polgármester arról tájékoztatott, hogy várhatóan mindkét intézmény járványügyi megfigyelés alá kerül.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Árvai Károly