107-en haltak meg az elmúlt 24 órában és egy hét alatt körülbelül 100 fővel csökkent a lélegeztetőgépen lévők száma. A Nemzeti Népegészségügyi Központ közzétette az agglomeráció szennyvízében található örökítóanyagok koncentrációjára vonatkozó vizsgálatainak az eredményét.

1893 új fertőzöttet azonosítottak

1893 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 285 763 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

107-en haltak meg

Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7237 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 83 115 fő, az aktív fertőzöttek száma 195 411 fő.

Ez is érdekelhet

„Két hét lélegeztetőgépen töltött idő után 11.30-án az anya elhunyt, 29 évesen” – császármetszés után került lélegeztetőgépre a kismama, kisfia életét megmentették az orvosok

Csökkent a lélegeztetőgépen lévők száma

7845 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Jelenleg 597-en vannak lélegeztetőgépen, egy hét alatt körülbelül 100 fővel csökkent a mesterségesen lélegeztetettek száma.

34 egészségügyi dolgozó halt meg

A Magyar Orvosi Kamara honlapján szereplő adatok tanúsága szerint eddig 34 egészségügyi dolgozó vesztette életét koronavírus-fertőzésben. Az elhunytak között vannak ápolók, háziorvosok, nőgyógyászok, főorvosok, egy kutatóorvos és több mentős is. 

Hivatalos adatot nem kapnak

A MOK oldalán azt írják, a halálhírekről a sajtóból vagy saját forrásaikból értesült. „Mély megrendüléssel búcsúzunk a Covid–19-pandémiában elhunyt kollégáinktól, akik hivatástudatukhoz méltón teljesítették esküjüket, orvosi, illetve ápolói kötelezettségeiket, elhivatottan szolgálva embertársainkat”.

Nyilvános a legújabb szennyvíz-elemzés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közzétette az 50. hét szennyvíz-elemzésének mérlegét. Mint arról többször írtunk, a szennyvíz vizsgálata mindazokról információt ad, akik ürítik a kórokozó örökítőanyagát, így a tünetekkel rendelkező fertőzöttek mellett a tünetmentes és gyenge tünetes fertőzöttek számáról is. Ez egy előrejelzés: ha nő az örökítőanyag koncentrációja a szennyvízben, akkor az adott településen nagyjából két héten belül a megbetegedések számának emelkedése várható.

Szolnokon emelkedik a koncentráció

Az elemzők jó híre az, hogy az 50. heti adatok alapján a legtöbb településen továbbra is stagnál, vagy enyhén csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Emelkedő tendenciát egyedül Szolnok esetében figyeltek meg. A vizsgálatok alapján az átlagosnál magasabb a koncentráció Eger, Szolnok és Szombathely esetében. Csökken azonban a koncentráció Békéscsabán, Debrecenben és Szegeden. Ezzel Debrecenben és Szegeden ismét alacsony szintre csökkent az új koronavírus koncentrációja.

Az agglomerációban is vizsgálódnak

Az NNK az agglomerációban is végez méréseket. Tökölön, Biatorbágyon, Budakeszin, Szigetszentmiklóson és Százhalombattán vizsgálja a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját. A legfrissebb eredmény azt mutatja, hogy az említett településeken mérsékelt a koncentráció, a szakemberek stagnáló tendenciát mértek.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI