291 koronavírussal fertőzött beteg halt meg az elmúlt napon és még mindig 10 700 felett van a kórházban ápoltak száma.  Orosz Beatrix emidemiológus szerint csak nagyon lassú nyitással állítható meg a járvány. A szakember szerint nem szabad hamis valóságérzetet kelteni az emberekben.

Új fertőzöttek

A legfrissebb adatok szerint vasárnap 5077 az új fertőzöttek azonosítottak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 725 241 főre nőtt a számuk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

291-en haltak meg

Elhunyt 291 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 23 708 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 429 074 fő.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Kórházban ápoltak

Jelenleg 10 740 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 249-en vannak lélegeztetőgépen. 

Ekkor lehetne nyitni

Ha elég fegyelmezettek leszünk április-május folyamán, és az oltottak száma is kellően magas, akkor nyár elejére eljuthatunk a teljes nyitásig – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium tanácsokat adó Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapat tagja a Népszavának adott interjújában.

Be kell tartani a szabályokat

Az epidemiológus szerint, ha az emberek szabálykövetése jelentősen romlik, akkor nagyon sokan kerülhetnek még súlyos állapotba, de ha egy darabig mindenki, még a már beoltottak is betartják a szabályokat, akkor gyorsabban, kevesebb áldozat árán tudnánk lejönni a járvány csúcsáról.

Elkerülhető a 4. hullám

Az epidemiológus szerint azonban ha fokozatosan és lassan nyitunk, akkor nagy valószínűséggel nem lesz negyedik hullám, mert időközben az átoltottság is folyamatosan növekszik.

Fokozott lazítás

Úgy véli, az lenne a jó gyakorlat, ha az eddigi szigorú intézkedésekből lépésenként mindig csak egyet-egyet vennénk vissza, az összes többit fenntartanánk, és közben folyamatosan nőne az átoltottság.

 Nem élhetünk bezárva

Bár a vírus folyamatos változása, mutálódása továbbra is aggodalomra adhat okot, de Oroszi Beatrix szerint nem maradhatunk és élhetünk folyamatosan bezárva, ezért a járványügynek új stratégiára van szüksége ahhoz, hogy tudjunk az újabb variánsok ellen védekezni. Szerinte ma már a szakembereknek képesnek kell lenniük a gyors felderítésre és a veszélyes új variánsok terjedésének helyben történő elfojtására.

Rövidebb lezárások

A szakember úgy gondolja, hogy még ha szükségesek is lesznek a jövőben lezárások a vírus terjedése miatt, azok egyre rövidebb ideig fognak tartani, és egyre kisebb területeket fognak érinteni.

Lokális gócpontok

Kisebb járványok lokálisan később is előfordulhatnak majd főleg azokon a területeken, ahol az átoltottság nem lesz elég magas, de ezeket már hagyományos járványügyi intézkedésekkel, nagyobb lezárások nélkül is fel lehet számolni.

A valóságról kell beszélni

“Nem szabad téves biztonságérzetet nyújtania, a bizonytalanságot is meg kell tudni fogalmaznia. Hogy ne azt mondja, amit hallani szeretnének, hanem azt, ami a legközelebb áll a valósághoz” – mondta a szakember. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Covid osztály – Forrás: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila