Az elmúlt 24 órában 416 új fertőzöttnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, míg a betegségben meghalt 44 beteg. Az alacsony számok egyértelműen a járvány harmadik hullámának lecsengését, illetve végét mutatják, miközben a beadott oltások száma már elérte az ötmilliót.

416 új fertőzött

Az elmúlt napon 416 új betegnél mutatták ki a koronavírust, ezzel a járvány kezdete óta összesen 802 088 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

44 beteg elhunyt

Elhunyt 44 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 519 főre emelkedett. Szintén a járvány enyhülését mutatja, hogy míg március végén – a legsúlyosabb időszakban – több mint 300-an haltak bele a betegségbe egy nap alatt, addig ez a szám mára már sokkal kevesebb.

Nő a gyógyultak száma

Szintén szerencsés, hogy a betegségből egyre többen gyógyulnak meg, eddig már 668 820 fő leküzdötte a vírust. Az aktív fertőzöttek száma pedig 103 749 főre csökkent.

Egyre kevesebben vannak kórházban

Jelenleg 1399 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 185-en vannak lélegeztetőgépen. Ez a szám is jóval kedvezőbb, mint korábban: március végén közel 1500-an voltak lélegeztetőgépen, és több mint tízezren a kórházakban.

Elértük az 5 milliomodik oltást

A folyamatos oltásoknak köszönhetően a beoltottak száma elérte az 5 005 682 főt, sőt közülük 3 000 989 fő már a második oltását is megkapta. Az 5 millió beoltott elérésének köszönhetően újabb enyhítések léptek életbe.

Viszlát maszk

Orbán Viktor egy Facebook-videójában árulta el, hogy megvan az ötmilliomodik oltás. Ennek köszönhetően a közterületeken nem kell többé maszkot viselni és a kijárási tilalmat is megszüntetik.

Nem kell hordani

A miniszterelnök a videójában elmondta, hogy az operatív törzs úgy döntött, az ötmilliomodik oltás elérése után nem kell többé a közterületeken maszkot viselni. Orbán Viktor ünnepélyesen meg is szabadult a maszkjától a videó végén.

Vége a kijárási tilalomnak

Az újabb mérföldkő elérésének hála a kijárási tilalmat is megszüntette az operatív törzs, tehát már senkinek nem kell hazaérnie éjfélre. Ezenkívül kivezetik a az este 11 órás zárási kötelezettséget az üzletek részéről.

Zárt helyeken kell maszk

Mindazonáltal nem lehet teljesen búcsút inteni a maszkoknak, mivel azt minden olyan zárt helyen továbbra is viselni kell, ahol védettek és nem védettek tartózkodhatnak. Így tehát tömegközlekedési eszközökön és boltban történő vásárláskor is viselni kell a maszkot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Oltás – Forrás: MTI/Balázs Attila