Magyarországon a regisztrált koronavírusos fertőzöttek negyede kórházi fertőzés következtében kapta el a vírust és a halálesetek csaknem fele is intézményi fertőzés miatt következett be.

Ezekről a meglepő tényekről Müller Cecília országos tiszti főorvos számolt be a Főpolgármesteri Hivatalnak küldött levelében, melyet az Index ismertetett.

A járvány kezdete óta az egészségügyi intézményekben nozokomiális járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal COVID-19 fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el – írta levélben Müller Cecília.

Július 14-ig 4258 a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek száma. A hírportál hozzátette, hogy az országos tiszti főorvos korábbi tájékoztatásához képest két hónap alatt is nőtt az olyan budapestiek száma, akik kórházban lettek koronavírusosak, mert a mostani levél szerint a fővárosi kórházak nozokomiális járványaihoz 713 fertőzött és 184 elhunyt személy tartozik.

Az országos tisztifőorvos főpolgármesternek küldött levélből az is kiderül, hogy 2020. július 12-ig összesen 33 idősotthonban, 13 budapesti, és 20 vidéki intézményben azonosítottak koronavírusos betegeket.

Az országos összesítés értelmében 921 lakó és 137 dolgozó lett beteg, több mint felük már meggyógyult, viszont 140-en meghaltak.

Kiemelt kép forrása: MTI/Árvai Károly