Százszázalékos hatékonysággal előzte meg a koronavírus-fertőzést a Moderna vakcinája a 12 és 17 év közötti serdülők körében. Stéphane Bancel, az amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója azt is elárulta a keddi közleményében, hogy a mostani eredményeket beterjesztik, és engedélyt kérnek az oltás alkalmazására a fiatalok esetében.

Jól bizonyított a Moderna

“Biztatónak tartjuk, hogy az mRNA-1273 (a Moderna vakcinája) nagyon hatékonyan megakadályozta a Covid-19 fertőzést a serdülőknél” – jelentette be az amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Engedélyt kérnek

Bancel azt is közölte, hogy a friss eredményeket június elejéig beterjesztik az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletének (FDA), és engedélyt kérnek a vakcina alkalmazására a fiatal korosztály esetében.

Folytatják a fejlesztéseket

“Továbbra is elkötelezettek vagyunk abban, hogy segítsünk a Covid-19 járvány megszüntetésében” – mondta a vezérigazgató.

Így zajlott a vizsgálat

A Moderna 3732 12 és 17 év közötti fiatalt vont be a vizsgálatokba, és a beoltott kamaszok egyikénél sem tapasztaltak covid-fertőzést. A vizsgálat során nem merültek fel biztonsági aggályok sem.

100 százalékos a vakcina

A gyógyszergyár tájékoztatása szerint az oltás két héttel az első dózis beadása után 93, a második dózis után pedig 100 százalékos hatékonyságúnak bizonyult.

A Pfizert már alkalmazzák

A Moderna nagy bejelentése előtt két héttel jelentették be, hogy engedélyezik a Pfizer vakcinájának alkalmazását a 12 és 15 év közötti gyermekek számára. Szakértők szerint az FDA engedélyezni fogja a Moderna vakcináját a fiatalok esetében.

Iskolakezdésre beolthatják a diákokat

A gyógyszergyár szerint a jóváhagyási folyamat akár egy hónapig is eltarthat, de a diákoknak még így is elegendő idejük lesz, hogy az iskolakezdésig beoltassák magukat.

Növeli az immunitást

Az egészségügyi szakértők szerint a nyájimmunitás azonban valószínűleg nem valósul meg emiatt az Egyesült Államokban a sok covid-variáns miatt, viszont a gyermekek vírus elleni védelme nagyban segítheti a járvány elleni védekezést az országban.

Ekkor lesz meg a nyájimmunitás

Az állami hírügynökség szerint a korábbi szakértői nyilatkozatok szerint a nyájimmunitás akkor érhető el, ha a lakosság 70 százalékát beoltották. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legfrissebb adatai szerint az Egyesült Államokban a felnőttek több mint 60 százaléka kapott legalább egy adag vakcinát, és csaknem 50 százalékuknak a védettséghez szükséges összes oltást beadták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció