2032 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  52 212 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 46 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1305 főre emelkedett, 175-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 64 óvodát és 31 iskolát zártak be.

A fertőzöttek 30 százaléka budapesti

Az aktív fertőzöttek száma 35 653 fő. Az aktív fertőzöttek 30%-a, az elhunytak 38%-a, a gyógyultak 30%-a budapesti. 2132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen.

Segít a gyorsteszt

A BudaPestkörnyeke.hu is megírta, hogy Magyarországon is alkalmazni kezdték az antigén alapó gyorsteszteket. Amennyiben gyorsteszt pozitivitást mutat, akkor a vizsgált személy pozitív. Amennyiben a gyorsteszt negatív, akkor PCR-teszttel meg kell erősíteni az eredményt  – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a szaktárca Élethelyzetek elnevezésű videósorozata legújabb részében.

Mindenkinek könnyebb lesz

A miniszter szerint ez a mentőknek és a kórházaknak is könnyebbség, mivel így a beteg azonnal a koronavírus-ápoltaknak elkülönített részlegre kerülhet. Szerinte ez gyorsítja a diagnosztizálást, és a szükséges kezelések elrendelését. 

Lesz elég ágy

Kásler Miklós arról is beszélt, hogy a kórházakat három fázisban léptetik be a védekezésbe: az elsőben Budapesten az Országos Infektológiai Intézetet, a Szent László Kórházat, az Országos Korányi Intézetet, és a János Kórházat. Vidéken pedig Ajka és Szekszárd kórházai mellett Kiskunhalas, Balassagyarmat, Miskolc, Nyíregyháza intézményeit. A második lépcsőben ez a kör bővült. 

Az összes kórházban lehetnek fertőzöttek

Amennyiben az előbbiekben említett kórházak covid-férőhelyeinek 80 százaléka betelik, akkor a védekezés harmadik lépcsőjében az összes hazai kórházi ágy 20 százalékát kell a koronavírusos betegek számára fenntartani.

Az átvezénylés együtt jár az orvosi áldozatvállalással

A miniszter azt mondta, hogy rendelkezésre áll az orvosi és nővéri létszám, amit minden egyéb korlátozás nélkül vezényelni lehet. Kásler Miklós szerint az átvezénylés, korlátozásokkal, kényelmetlenségekkel jár, azonban szerinte a klasszikus orvosi hivatással kapcsolatos tradíció az áldozatvállalás. 

Hatékony az oltás

Egyaránt hatékony és biztonságos a három-, illetve a négykomponensű influenza elleni védőoltás – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Egyre több iskolát zárnak be

Eddig 64 óvodában és 31 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet az operatív törzs, 176 osztálynál és 17 iskolánál digitális tanrend van érvényben.

Gyerekek is kórházi ápolásra szorulnak

Koronavírus-fertőzéssel huszonöt kórházban 2023 embert kezelnek. Tizennégy gyerek is kórházban van a fertőzés miatt, azonban intenzív ellátásra vagy lélegeztetésre egyikük sem szorul.

Kiemelt kép forrása: MTI/Balogh Zoltán