Csúcstechnológiának számító, az emberi test hőmérsékletének a legparányibb változását is érzékelő infravörös detektort üzemeltek be a szigetszentmiklósi SZTK-ban. Ez óriási segítség a járvány idején az ott dolgozóknak, de a testszkenner sok beteg gyógyításánál is hasznos lehet.

A helyi polgármester, Nagy János arról tudósít a közösségi oldalán, hogy a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézetben átadtak egy a Somato Scan infravörös detektort. A speciális gép nem csak a test hőmérsékletének mérésére képes, hanem több egészségügyi problémát is kimutat.

A jelenlegi járványhelyzetben ez az egészségügyi dolgozók munkáját megkönnyebbíti. A Szakorvosi Rendelőintézet további támogatást kapott az Önkormányzatunk részéről, mint például maszk, fertőtlenítő. Ezúton is köszönjük nekik az áldozatos, embert próbáló munkájukat – írja a polgármester.

De mi is ez e testszkenner pontosan?

Olyan kockázat – és fájdalommentes vizsgálati módszer, amely során az orvos, mindenféle beavatkozás és egészségkárosító sugárzás alkalmazása nélkül kaphat információt az egyes testrégiókról, akár a teljes emberi test állapotáról is.

A vizsgálati módszer lehetővé teszi az egyes testrégiók, vagy az egész test egyidejű monitorozását, a testben zajló folyamatok, áramlások nyomonkövetését, korlátozás nélküli ismétlését.

Az eljárás azon a felismerésen alapul, hogy az emberi szervezetben lejátszódó folyamatok során vagy hő szabadul fel, vagy hő nyelődik el, ezért a test minden pontja más-más intenzitású infravörös sugárzást bocsát ki.

Ezt a hősugárzást a készülék egy különösen érzékeny, csúcstechnológiájú infra kamerával letapogatja, majd egy erre a célra fejlesztett szoftver segítségével a számítógép monitoraira vetíti.

A vizsgálatot végző, erre speciálisan képzett szakorvosaink a képalkotó eljárás segítségével széleskörű információt kaphatnak a sejteken belüli anyagcsere folyamatokról és minden olyan rendellenességet és betegség típust is detektálhat, ami termikus elváltozást vált ki.

A vizsgálat során képet kaphatnak a vizsgált személy szervezetének aktuális állapotáról, a szervezetben zajló fiziológiás folyamatokról (vérkeringés, emésztés, gyógyszerek felszívódása, stb.), sőt a múltban lezajlott változásokról is.

A módszer egy olyan diagnosztikai rendszer, amely alkalmas a hőmérsékleti eltérések pontos mérésére, amely azért fontos, mert a detektor már 0.001°C hőmérsékleti eltérést is észlel. A vizsgált személyek egy sajátságos, egyéni “színtérképpel” rendelkeznek, amelyet a gép a teljes értékelhető hőtartományban érzékel, ebből a vizsgálatot végző szakorvos választja ki azt a szűk tartományt, amelyben orvos-diagnosztikai szempontból értékelhető információk rejlenek.

Kiemelt kép: illusztráció