Négy kórházban is ápolnak azok közül a Pesti úti idősotthonban gondozottak közül, akik koronavírussal fertőződtek meg. A tesztek eddig 223 ott lakónál és 19 dolgozónál igazolták a fertőzést, a betegek közül 23-an haltak meg.

Az intézmény gyakorlatilag gócponttá vált, tömeges a fertőzés a gondozottak között – írták a koronavirus.gov.hu-n. Kiemelték azt is, hogy az idősotthonban történtek miatt még zajlik az országos tisztifőorvos által elrendelt vizsgálat.

Müller Cecília utasítására az otthonban maradt 267 lakó és 40 dolgozó második körös mintavétele is megtörtént vasárnap, a laboreredmények várhatóan keddre lesznek véglegesek.

A tisztifőorvos hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, az már az eddig bekért dokumentáció alapján is látszik, hogy legalább egy hétig nem volt jelen orvos a gondozottak mellett, de még sok a megválaszolatlan kérdés. Mindeközben úgy tudni, hogy már március közepén voltak megbetegedések az idősotthonban.

Közölték azt is, húsvét előtt, az első körös laborvizsgálatok során koronavírus-fertőzéssel igazolt gondozottakat és a betegség tüneteit mutatókat kórházba szállították a mentők.

Jelenleg a Szent János Kórházban 40, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 69, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben 40, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban pedig 57 Pesti úti gondozott van. Őket a közeljövőben – két negatív laboreredmény után – visszaengedik az idősotthonba – fűzték hozzá.

Az országos tisztifőorvos április 9-én határozatban kötelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot azonnali intézkedések végrehajtására: a folyamatos orvosi felügyelet biztosítására, a dolgozók oktatására és az előírt fertőtlenítőszerek szakszerű alkalmazására. Az elmúlt napokban katonák közreműködésével teljes körű fertőtlenítést végeztek is az idősotthonban.

MTI, Kiemelt kép: Pesti úti idősotthon – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt