A Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik prezentációjának diáján állítólag az szerepel, hogy április utolsó napjaiban az új fertőzések 59 százaléka kórházi vagy szociális intézményi volt. A főpolgármester szerint az is látható rajta, hogy már rég jelen volt a vírus a kórházakban, amikor azt kérték, hogy teszt nélkül senkit se engedjenek onnét vissza az idősotthonokba, de a kormányhivatal ezt akkor felesleges költségnek tartotta.

A Válasz Online megszerezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik prezentációjának diáját, melyen látható, hogy április utolsó napjaiban az új fertőzések 59 százaléka kórházi vagy szociális intézményi volt. Más szavakkal: a meglehetősen alacsony esetszám kétharmada intézményi hátterű. Ez újabb adalék ahhoz, hogy rövid időn belül a jelenlegi kijárási és egyéb korlátozások érdemi lazítása következhet.

A képen látható adatok valódiságát még nem erősítették meg, a főpolgármester reagált rá, ezt írta a közösségi oldalán: „Kiderült hát végre, miért titkolja a kormány a járvánnyal kapcsolatos részletes adatokat, miért nem válaszol továbbra sem a kérdéseimre” – írja, majd így folytatja:

„Ebből a kiszivárgott grafikonból napnál világosabban kiderül: a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz. Az állami fenntartású kórházakban gyakoribb a fertőzés, mint a szociális intézményekben, idősotthonokban. Minden harmadik fertőzés kórházi.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere – Forrás: Facebook

Kiderül az adatokból az is, hogy már jelen volt a fertőzés a kórházakban, amikor azt kértük a kormányhivataltól, hogy ne kerülhessen ki a kórházakból egyetlen beteg sem negatív koronavírus-teszt nélkül. Miután ezt a kormányhivatal “felesleges költségnek” minősítette, megugrott a fertőzés a szociális intézményekben, az idősotthonokban. Ezért a kormányhivatali döntésért valakinek felelnie kell.

A kormánynak pedig arra kell felelnie: miért titkolják a kórházi fertőzések adatait, mit tettek és mit kívánnak tenni a kórházakban jelenlévő fertőzés megállításáért. És kérdés az is: miután ez a járvány elsősorban a kórházakban és onnan az intézményekbe kerülve van jelen, miért hezitálnak, bizonytalankodnak a budapestieket érintő korlátozások fokozatos és biztonságos enyhítéséről döntést hozni” – írja a Karácsony Gergely, főpolgármester.

Még nincs döntés a korlátozások enyhítéséről

Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, a kormány szerdán még nem dönt a budapesti korlátozások enyhítéséről, előtte ugyanis konzultálni kíván virológus és orvosszakértőkkel, valamint megvárja a budapesti polgármesterek véleményét.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter – Forrás:MTI

A friss adatok szerint az aktív fertőzöttek 60%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 58%-a budapesti vagy Pest megyei. 688 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 45-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiemelt kép forrása: valaszonline.hu