Jelentősen csökkent az új fertőzöttek és a koronavírus miatt elhunytak száma Magyarországon. Az elmúlt 24 órában 68-an haltak meg a vírus szövődményei miatt. Közben Szlovákia újra leteszteli az egész országot. Munkában is csak negatív teszttel lehet majd járni. Aki nem megy el a vizsgálatra, arra teljes kijárási tilalom vonatkozik majd.

Új fertőzöttek

875 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 352 703  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

68-an haltak meg

Elhunyt 68 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 409 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 230 441 fő, az aktív fertőzöttek száma 110 853 főre csökkent. 4 445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 330-an vannak lélegeztetőgépen

Szlovákia szigorít

Szlovákiában újabb országos tesztelés kezdődik, egyúttal az eddigieknél szigorúbb korlátozásokat vezetnek be. A tömeges tesztelés hétfőn indul. Úgy döntöttek, hogy a kijárási korlátozások és a tömeges tesztelés ideális kombinációját választjuk a járvány terjedésének megakadályozására.

Csak negatív teszttel lehet munkába járni

A szlovák kormányfő elmondta, a legfontosabb szigorítás, hogy a tömeges tesztelést követő tizenkét napos időszakban csak negatív teszteredmény birtokában lehet majd munkába menni, a többieknek otthon kell maradniuk. Mostanáig a munkába járás az egyike volt a kijárási tilalmak alól felmentést adó általános kivételeknek. Negatív teszteredmény nélkül sem kirándulni, sem postára menni nem lehet majd.

Február 7-ig biztosan tartanak a korlátozások

Marek Krajcí egészségügyi miniszter elmondása szerint az „önkéntes” alapú tömeges tesztelés a tervek szerint január 26-ig tart. A negatív Covid-teszttel nem rendelkezőkre vonatkozó kijárási korlátozások pedig január 27-től várhatóan február 7-ig lesznek érvényben, s ezeket csak akkor oldják fel hamarabb, ha a kórházban ápolt Covid-betegek száma 2500 alá esik.

Készül az osztrák-magyar vakcina

Pécsett és Bécsben fejlesztés alatt áll egy közös oltóanyag a koronavírus ellen. Azt még nem lehet tudni, hogy mikor állhat rendelkezésre.

Nemsokára kezdődnek az állatkísérletek

„A vakcinafejlesztési projekt a laboratóriumi fázisába érkezett. Január végén, február elején kezdjük meg az állatkísérleteket is. Nagyon bízunk benne, hogy hamarosan eredményeket tudunk produkálni, de még korai lenne megmondani, hogy mikorra várható a mi vakcinánk” –mondta Jakab Ferenc virológus az ATV híradójának

Oltani kell!

A szakember arról is beszélt, hogy szerinte a Magyarországra eddig érkezett vakcinák teljesen megfelelők. „Nem az a fontos, hogy mivel oltassunk, hanem az a fontos, hogy oltassunk. Az új angliai és dél-afrikai mutáns koronavírus hat-nyolc különböző mutációval rendelkezik. Ennek ellenére most úgy tűnik, hogy a kifejlesztett vakcinák mindegyike alkalmas ezeknek a mutációknak a kivédésére, de hogy a jövőben így marad-e, azt egyelőre nem tudjuk” – mondta Jakab Ferenc. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI