Egyre kevesebb a gyerek az iskolákban, mert az ősz beálltával, a hideg reggelekkel egyre több a megfázás. Ha elköhinti magát a gyerek, azonnal haza kell mennie és orvosi igazolás kell arról, hogy egészséges. A legtöbb orvos két hét karantént vagy két negatív tesztet kér, amit ha gyorsan akar valaki megcsináltatni 60 ezer forintba is kerülhet.

A miniszterelnök szerint az iskolákat mindenképpen nyitva kell tartani – ezt az elmúlt napokban több interjúban is elmonta. A hazaküldött iskolások és óvodások miatt azonban nagyon nehéz helyzetbe kerülnek a szülők és egyre több iskolában rendelnek el karantént.

Az otthon maradó gyerekekkel együtt egyre több szülő is otthon marad. Ha a munkahelyükön jófejek, akkor megengedik, hogy távmunkázzanak, de ez nem mindenhol egyértelmű.

Mivel a háziorvosok teszt nélkül nem tudják megmondani, hogy koronavírusos-e a gyerek vagy sem, két hétig nem adnak ki igazolást arról, hogy egészséges. Az állami tesztekre rengeteget kell várni, van akihez a karantén végén érkeztek tesztelésre, így ha gyors tesztet akar a szülő fizetnie kell. Két negatív tesztet kérnek az orvosok, ez 60 ezerbe kerül és semmi garancia nincs arra, hogy két nappal később nem kezdődik-e előről az egész.

A körzeti orvosok egy része tombol: olyan mennyiségű kérés ömlött rájuk, amit nem tudnak kezelni. A Nőiváltó.hu szerzőjének orvosa már felhívott a körzetében pár iskolaigazgatót, hogy próbálják meg normális keretek között kezelni a helyzetet.

Akin nincs maszk a folyosón, az igazgatóit kap

Az egyik kolléganőm röhögve meséli: a gyereket hazaküldték, mert fájt a hasa. Kakilnia kellett csak. De az iskolába már csak orvosi igazolással mehet vissza. Igazából mindent megértek – írja a szerző. Az egyik oldalt és másikat is. Hol van a biztonság határa és mi lesz az októberi nyálkás, esős idő idején amikor nincs olyan gyerek, akinek ne folyna az orra?

Az esti, utcai tollasozásunkra kijön a szomszéd iskolás kisfiú és az anyukája is: Tomi is itthon, fáj a torka. Elkezdődött a tanév. Kolléganőnk helyzetet jelent: végre elkezdte hároméves fia beszoktatását, ahol az egyik kisfiú, aki augusztus végén volt megnézni az ovit, fertőzött lett: most az óvónéniket tesztelik és amíg nincs eredmény, nincs ovi sem: kérik, hogy vigye mindenki haza a gyereke cuccait. 

Férjem is itthonról dolgozik, náluk is találtak időről-időre egy-egy covidos kollégát, amit az adott emelet teljes fertőtlenítése követett. Nem akart többet kockáztatni. Ő egy hete az egyik gyerekszobából nyomja a munkát és a konferancia beszélgetéseket – írja a portál szerzője.

Egyre több a megválaszoltatlan kérdés

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban többször nyilatkozta, hogy nem indokolt az oktatási intézmények bezárása. „Amíg nem emelkedik a halálozási arány, addig fel sem merül, hogy az iskolákat be kellene zárni” – fogalmazott a miniszterelnök.

Érezhetően egyre több a megválaszolatlan kérdés. Ki, mikor, milyen karantént rendelhet el, tesztelni kell-e a karantén miatt hazaküldött gyermekek szüleit, ha a szülő otthon marad a gyermekkel, mi a helyzet a munkahelyén, ha nincs szabadsága. A kérdések sorára nem érkezik válasz, az oktatásért felelős államtitkár pedig nem válaszol a sajtó kérdéseire.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Balázs Attila