Nem fertőződött koronavírussal az a férfi, aki Kínából indulva érkezett Budapestre – állítja a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Szlávik János közölte, hogy a fiatalember nem mutatja a betegség egyetlen tünetét sem, nem lázas, nem fullad, nem köhög. Megfigyelésre kórházban marad, de ezt nem a betegség gyanúja, hanem a kimerültség indokolja – hangsúlyozta.

A főorvos tájékoztatása szerint a férfi a járvány gócpontjaként ismert közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban járt egyetemre. A várost január 23-án hagyta el, vasúton Hongkongba, majd repülőn Európába utazott, és dubaji átszállással érkezett Budapestre.

Szombaton arról írt több vezető portál, hogy a Liszt Ferenc repülőtéren elkülönítettek egy lázas utast, akit koronavírus-fertőzés gyanújával vizsgálnak. Délután 2 óra körül a Ferihegyi gyorsforgalmi úton egy mentőautót láttak befelé tartani, megkülönböztető jelzést használt, és a sofőr fehér izolációs ruhába volt öltözve.

A reptéri egészségügyi szolgálatot ellátó AMS mentőszolgálat értesítette az Országos Mentőszolgálatot, akik életbe léptették az ilyen helyzetekre kidolgozott protokollt. Délután 2 óra körül láttak a Ferihegyi gyorsforgalmi úton egy mentőautót a város felé tartani, megkülönböztető jelzést használt, és a sofőr fehér izolációs ruhába volt öltözve.

Debrecenben a rabokkal már szájmaszkot gyártatnak

A magyar hatóságok megkezdték a felkészülést a betegség terjedésére. Leállították a kínai repülőjáratokat és a debreceni büntetés-végrehajtás gazdasági társaságai közül az Adorján-Text Kft. elkezdte gyártani a védőmaszkokat, a koronavírus esetleges hazai megjelenésének esetén, az állampolgárok és az egészségügyi intézmények gyors és hatékony ellátása érdekében – írja a LikeNews.hu hírportál.

Kiemelt kép: Budapest Airport indulási oldal – Fotó: Like News Global