Egy ideje egészen nagy a csend a koronavírus kapcsán. Bár a kormányzati portálon napra nap jönnek ki a friss hazai adatok, mégis jóval kevesebbet hallani a betegségről, mint néhány hónappal ezelőtt. Ennek ellenére a vírus még mindig jelen van, sőt úgy tűnik most Kínából ismét visszatérhez Európába.

Kínában megint terjed az omikron

Bár Európa nagy részén véget értek a szigorú korlátozások, melyeket a koronavírus miatt vezettek be, de Kínában nagyon úgy fest, hogy ismét felütötte a fejét az omikron variáns. A Népszava cikke szerint a kór márciusban visszatért, mostanra pedig már több mint 10 ezer embert fertőzött meg, emiatt április elején a 25 milliós lélekszámú Sanghajt is lezárták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lezárták Sanghajt

A városban leállították a tömegközlekedést, illetve a magángépjárművel használatát, továbbá a polgárok még a létfontosságú élelmiszerek, valamint a gyógyszerek megvásárlása miatt sem hagyhatják el az otthonaikat.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megszólalt a magyar virológus

A helyzet kapcsán megszólalt a magyar virológus, Duda Ernő is, aki elmondta, hogy az eddigi kutatásokat alapul véve elmondható, a két oltás gyakorlatilag semmiféle védettséget nem biztosít az omikron variánssal szemben.

Két oltás nem elég

S bár Kínában jó az átoltottság, de a többség csak két oltással rendelkezik. Arról is beszélt, hogy ugyan az omikron nem annyira veszélyes mint a delta, de a nagy számok törvénye alapján így is rengeteg halálesetet okozhat majd.

Ez a helyzet Európában

Kínával ellentétben Európa jelentős részét azért lehet jobb a helyzet, mert sokan felvették már a koronavírus elleni oltás harmadik dózisát, sőt vannak, akik már a negyedik oltáson is túl vannak, így ha meg is fertőződnek, a betegség sokkal enyhébb lefolyású lehet a számukra.

Koronavírus itthon

A kormányzati portál beszámolója szerint a beoltottak száma 6 404 687 fő, közülük 6 190 310 fő a második, 3 854 775 fő a harmadik, 277 168 fő már a negyedik oltását is felvette.

Az új fertőzöttek

Az elmúlt 24 órában 2534 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 879 480 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 27 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 45 865 főre emelkedett.

Ennyiben vannak kórházban

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 748 707 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 84 908 főre csökkent. 1648 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen. Ma 14 és 18 óra között oltási akciónap lesz a kórházi oltópontokon, olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Még mindig oltanak

A kormány továbbra is folyamatosan biztosítja az oltás lehetőségét a kórházi oltópontokon, a húsvéti ünnepek után keddenként időpontfoglalással, péntekenként akár időpontfoglalás nélkül is lehet menni oltásra. A vírus továbbra is beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérjük. Az oltás továbbra is mindenkinek ajánlott, aki még nem vett fel azt. A megerősítő oltás felvétele is mindenkinek ajánlott, aki 4 hónapnál régebben kapta meg az első oltását. Az oltás felvétele a kórházi oltópontokon, a házi orvosoknál és a házi gyermekorvosoknál továbbra is lehetséges. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Koronavírus tájékoztató oldal