5595 új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában. 151-en haltak meg a koronavírus szövődményei miatt. Rendkívül megnőtt a múlt héten a halálozási arány, egy hét alatt 872-en hunytak el a járvány miatt.

Több mint 5500 új fertőzött

5595 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 217 122 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

666-an vannak lélegeztetőgépen

7734 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 666-an vannak lélegeztetőgépen.

151 halott

Elhunyt 151 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 823 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 63 860 fő.

Egy hét alatt több mint 800 halott

Csak az elmúlt héten, a hivatalos adatok alapján, 872-en hunytak el Magyarországon a járvány következtében.

Szeptemberben 166 halott

Ezzel szemben a szeptemberi adatokat alapján abban a hónapban összesen 166-an hunytak el az egész országban a járvány következtében.

Társaságban vadászni lehet

Orbán Viktor miniszterelnök november 9-én bejelentette, hogy a kormány mindenfajta gyülekezést megtilt a koronavírus-járvány terjedése miatt hozott szigorító intézkedések részeként legalább egy hónapig, ez nem vonatkozik a társas vadászatok megtartására – tudta meg a 24.hu.

Vadgazdálkodási tevékenység

 „A vadászat elsősorban vadgazdálkodási tevékenység, amely a területet és az időpontot tekintve is tervszerűen zajlik. A járványügyi védekezés nem akadálya a szabályosan bejelentett társas vadászatok megtartásának” – írta a lapnak az ORFK.

Csak a nevében társas

Arra a kérdésre, ha minden gyülekezést tilos, ez alól miért jelentenek kivételt a vadászok. Erre úgy válaszoltak: „A társas vadászat ugyan nevében utal arra, hogy csoportosan végzett tevékenység, azonban nem értelmezhető gyülekezésnek”.

Mentesülnek a kijárási tilalom alól

Bizonyos esetekben az este 8 és reggel 5 óra közti kijárási tilalom alól is mentesülhetnek a vadászok. Igaz, ez a társas vadászatokra nem vonatkozik, azokat csak nappal lehet megtartani. De a hivatásos vadászok mellett a tagsággal rendelkező egyéni sportvadászok is kaphatnak engedélyt éjszakai vadászatra, ha a vaddisznóállomány gyérítésben vagy az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezése érdekében történő vadejtésben vesznek részt.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Bús Csaba