Egyre jobban elfeledkezünk arról, hogy továbbra sincs védőoltás a koronavírus ellen ezért továbbra is vírusveszélyben vagyunk. Az amerikai Michigan állam közegészségügyi szakemberei összeállítottak egy rizikólistát az alapján, hol kaphatjuk el legkönnyebben a koronavírust.

Az amerikai kutatók egy skálán rangsorolták a koronavírus-kockázatát az egyes helyeknek. Arra is elmondták, hogy mindig figyelembe kell venni, hogy az adott helyen képesek vagyunk-e tartani a védőtávolságot és mások egyáltalán figyelembe veszik-e az egészségügyi ajánlásokat.

Nem mindegy, hogy bel- vagy kültérre megyünk, mennyi időre – mondta Matthew Sims, a fertőző betegségek kutatásával foglalkotó Beaumont Health igazgatója, hozzátéve: ki kell dolgozni egy kockázatcsökkentő stratégiát, amíg nincs védőoltás – írja a Newyorkpost.com

Az orvosok szerint vannak helyek, ahol nagyobb az esélye, hogy elkapjuk a fertőzést. A legveszélyesebbek ebben a tekintetben a bárok, a nagyobb koncertek. Néhány ital után egyesek hajlamosak legyőzhetetlennek érezni magukat, a védőtávolság betartása sem érdekli őket – vélekedett a szakember.

A kockázati listán előrébb vannak azok a helyek, ahol több ember, zárt térben jön össze, a kevésbé kockázatosak pedig a kevésbé zsúfolt helyszínek.

Alább a kockázati lista, ahol az 1-es a legkockázatosabb helyeket, a 9-es pedig a legkevésbé kockázatosakat jelöli.

  1. Zárt bárok, nagyobb koncertek
  2. Stadionok, konditermek, vidámparkok, templomok, büfék
  3. Medencés strandok, nyilvános fürdők
  4. Mozik, fodrász, borbély
  5. Repülőgép, tengerparti vagy tóparti strand, bowling pályák, társasági grillezés a kertben
  6. Forgalmas utcák, fogorvosi váró
  7. Hotelek, múzeumok, élelmiszerboltok
  8. Benzinkút, futás, bringázás
  9. Ételfutárok, teniszezés

Kiemelt kép forrása: MTI/Árvai Károly