Meghalt Vitézy László, Kossuth- és Balázs Béla díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer. A 83 éves korában elhunyt művész Vitézy Dávid édesapja volt. „Köszönök mindent, Papa” – így búcsúzik édesapjától közösségi oldalán a közlekedési szakember. Vitézy László második felesége Szegvári Katalin újságíró volt.

Pályafutása

Vitézy László 1954–58 között a budapesti Balassi Bálint Gimnázium diákja volt. Dolgozott a Budapest Filmstúdió világosítójaként,  majd a Mafilm segédoperatőre lett.  1969–től a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és televíziórendező szakos hallgatója. 1972-ben egy tengerjáró magyar hajón bejárta a világot. 1973–79: a Balázs Béla Stúdió vezetőségi tagja, 1979–81: a Híradó- és Dokumentumfilmstúdió rövidfilmrendezője. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Szakszervezetet alapított

1981 megalapította a Társulás Stúdiót, majd a Mozgókép Demokratikus Szakszervezetet. 1990–93: a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája ügyvivője. Az 1970-es évek végétől a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiójában is vállalt rendezői munkát, kezdetben a Pannon Krónika című műsornál, majd később önálló dokumentumfilmek rendezőjeként.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Játékfilmjei

Játékfilmjeiben főként a kommunizmus ideje alatt játszódó történeteket dolgozta fel. Tévéfilmjeit előszeretettel készíti Móricz Zsigmond novellái alapján.

Alkotásai

Jelentősebb filmjei: Békeidő (1980), melyért a mannheimi filmfesztivál nagydíját és Balázs Béla-díjat kapott. 1982-ben készült a Filmszemle-díjas Vörös föld, Pillangó (2012), A galamb papné (2013). 2022-ben Az énekesnő című dokumentum jellegű játékfilmmel zárul a sor. Sára-Csoóri Életműdíjat kapott 2021-ben.

Családja

Testvérei: Vitézy Tamás üzletember és Vitézy András, Antall József volt tanácsadója, a BÁV egykori ve­zetője, a LRI ko­ráb­bi mi­nisz­te­ri biz­to­sa. Első házasságából született leánya Vitézy Zsófia, aki jelenleg kolumbiai nagykövet.

Szegvári Katalin férje volt

Második felesége Szegvári Katalin újságíró, gyermekük Vitézy Péter közgazdász. Harmadik felesége Hankiss Ágnes (sz.: Erdős Ágnes) pszichológus; fia Vitézy Dávid.

Hankiss Ágnes pályája

Hankiss Ágnes 2021 augusztusában hunyt el, korábban a Fidesz EP-képviselője is volt. Politikai tevékenységét 1990-1994-ig a Fővárosi Önkormányzat Fidesz-frakciójában kezdte. Ezt követően 1998-ig a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének tanácsadója volt. Eközben 1995-től 2009-ig a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület egyik alelnöki tisztségét töltötte be, valamit 1996-2008-ig a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének fideszes delegáltja volt. 2000-2003-ig a Károlyi Palota Kulturális Központ főigazgatójaként dolgozott.

Kiemelt kép: Vitézy László és Vitézy Dávid – Forrás: Facebook