Bevezették Velencén a kötelező maszk viselését. A polgármester rendeletének valószínűleg köze lehet ahhoz, hogy a szomszédos Gárdonyban bezárt egy gyógyszertár, mert koronavírussal fertőződtek a dolgozók.

A Budapesttől 30 kilométerre lévő Velence polgármestere, Gerhard Ákos határozatban rendelte el, hogy a településen lévő üzletekben és intézményekben mostantól mindenki számára kötelező a maszk viselése, boltba is csak így mehetnek a lakosok, akár “gyári”, akár valamilyen házi készítésű maszkjuk van, mely képes megakadályozni, hogy megfertőzzenek másokat a cseppfertőzéssel terjedő koronavírussal.

Bezárt egy patika, mert betegek a dolgozók

A szomszédos Gárdonyban található gyógyszertár maga jelentette be a Facebook-oldalán, hogy egyelőre zárva tartanak:

„Kedves vásárlóink! A munkatársainknál koronavírus-fertőzést mutattak ki. Mindenki jól van, de a további fertőződések elkerülése érdekében a gyógyszertár működése szünetel.Megértésüket köszönjük!”– írták Facebook-oldalukon. A posztnál rengeteg, a patikusok mielőbbi felépülésében bízó jókívánság van.

Néhány napja a patika a munkaerőhiány miatt már rövidített nyitva tartással működött, most a fertőzés miatt be is zárt.

Nagyon veszélyes a vásárlás

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatóinak friss tanulmányából az a döbbenetes tény derül ki, hogy a koronavírus 1 napig fertőző marad a kartonpapíron, három napig pedig a fém és műanyag felületeken. Ebből az következik, hogy nagyon kell figyelni szinte mindenhol, mert könnyen elkapható a fertőzés akár egy bevásárlás során is.  A BudaPestkörnyeke.hu erről szóló cikkét ezen a linken tudod elérni.

Kiemelt kép: illusztráció