Több mint 200 óra munkáért, alig több mint 100 ezer forintot kapott a Szent János Kórház egyik ápolója. Az egészségügyi dolgozó az intézmény Covid-osztályán teljesített szolgálatot áprilisban. De nemcsak ő járt rosszul.

Áprilisi munkájukért a legtöbben lehetetlenül kevés fizetést kaptak. Szerinte a legrosszabbul azok jártak, akik márciusban két hét karanténba kényszerültek – mondta a 24.hu-nak a Szent János Kórház egyik dolgozója.

Az ápoló kővé dermedt, amikor meglátta az áprilisi fizetéséről kapott SMS-t. Az intézmény százezer forintot alig meghaladó összeget utalt át munkájáért, miközben több mint kétszáz órát dolgozott a koronavírussal fertőzött betegek között.

A portál szerint az ápolót azért is döbbentette meg az összeg, mert kollégáihoz hasonlóan számított az ígért 180 százalékos bérre, amit egyelőre nem kaptak meg. A 24.hu úgy tudja, az áprilisi munkáért járó fizetések az osztályon nettó 109 és 150 ezer forint között mozogtak.

A kórház Covid-osztályára több helyről csoportosítottak át ápolókat és orvosokat. Ők májusban az alapfizetésüket kapták meg, nem az ígért 180 százalékos bért.

Karanténba kötelezték a dolgozókat

A legrosszabbul azok jártak, akiknek márciusban két hetet karanténban kellett tölteniük. A portálnak nyilatkozó ápolót március 13-án küldték karanténba, miután az osztályra egy fertőzött beteg került. Akkor szinte minden ápolót és orvost két hét karanténra köteleztek arról az osztályról, volt, aki hazamehetett és otthonában, de akadt olyan is, akit a Kútvölgyi Kórházban különítettek el 14 napra. Forrásuk a karantén leteltével kezdett dolgozni a kórházban kialakított Covid-osztályon. Azt az ígéretet kapta, hogy 100 százalékos táppénz jár az önhibáján kívül kialakult helyzetért, és az áprilisi utalásban ez meg is jelent.

A májusi utaláskor derült ki, hogy nem 100, csak 60 százalék jár nekik, ezért a kórház a különbözetet levonta. A 24.hu-nak nyilatkozó ápoló érdeklődésére, hogy miért nem kapta meg a pótlékokat és a túlórapénzt, azt a választ kapta a kórháztól, hogy a következő havi fizetésével utalják majd, utólag, ahogy az ígért 180 százalékos fizetést is.

Az ápoló arról számolt be, hogy a hasonlóan alacsony fizetést kapó kollégái között nagy a felháborodás. Remélték, hogy hónap közepén mégis elutalják majd nekik a pótlékokat, de ez nem történt meg, így sokan nehéz helyzetbe kerültek a hó vége felé.

Kiemelt kép: Covid osztály a Szent János Kórházban – Forrás: MTI