Várhatóan sokan érkeznek Nyugat-Európából vonattal a csütörtökön kezdődő Sziget fesztiválra, ezért a Máv-Start péntekig több kocsival közlekedteti a Bécsből Budapestre, jövő hétfőtől péntekig pedig a Budapestről Bécsbe tartó Eurocity vonatokat és a Dacia-Corvin gyorsvonatot – közölte a Mávinform szerdán.

Megnövekedett utasforgalom

Azt írták, hogy a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon közlekedő nemzetközi vonatokon jelentős utasforgalomra számít a vasúttársaság. Közölték: a MÁV-Start több kocsival közlekedteti péntekig a Bécsből Budapestre, jövő hétfőtől péntekig pedig a Budapestről Bécsbe tartó Csárdás, Hortobágy, Liszt Ferenc, Lehár, Semmelweis és Transilvania-Szamos EuroCity vonatokat, valamint a Dacia-Corvin gyorsvonatot. A hegyeshalmi fővonalon az eljutás és az ülőhely biztosítása érdekében javasolják az időben megvásárolt menetjegyek mellé a helyjegyek megváltását, belföldi forgalomban pedig a győri S10-es és G10-es, valamint az oroszlányi S12-es vonatok igénybevételét. A Győr érintésével közlekedő soproni és szombathelyi InterCity-ket is választhatják az utasok – írták. Hozzátették: a fővárosban a MÁV-HÉV segíti a fesztiválnak helyszínt adó Óbudai-sziget megközelítését. A gyakrabban és több kocsival közlekedő H5-ös HÉV nemcsak nappal, hanem éjjel is gyors összeköttetést nyújt a belváros és a fesztivál helyszíne között. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

 A BKK a közösségi közlekedést javasolja a fesztiválra érkezőknek

A közösségi közlekedést, különösen a rendezvény ideje alatt sűrűbben és éjjel-nappal közlekedő HÉV-et javasolja a Sziget fesztiválra érkezőknek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), mert a rendezvény környékén – különösen a Mozaik utcánál – jelentősen megváltozik a forgalmi rend, és a megszokottnál több gyalogosra kell számítani. A BKK szerdán az MTI-nek küldött közleményében azt írta, augusztus 10-15. között rendezik meg a Sziget fesztivált az Óbudai-szigeten. Hozzátették: a gyalogos útvonalak a korábbi évekhez képest megváltoztak, a HÉV Szentlélek téri megállója közelében lévő H-hídi bejáraton idén már gyalogosok és kerékpárosok nem mehetnek be a Szigetre, vagyis a HÉV-vel érkezve mindenképp Filatorigátnál érdemes leszállni, ahonnan néhány perces sétával érhető el a Sziget K-hídnál lévő főbejárata.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Éjszakai járatok

Közölték: a Sziget idején a környéken közlekedő éjszakai járatok a megszokottnál nagyobb kapacitással, szóló helyett csuklós járművekkel közlekednek. A fesztivál ideje alatt a H5-ös HÉV Filatorigáttól a belváros felé éjszaka is 10 percenként, Szentendre felé pedig 60 percenként indul, a  zsúfoltság elkerülése érdekében a HÉV-rendészek segítenek az optimális elhelyezkedésben, hogy az utasok a vonatok minden kocsijánál hasonló létszámban várakozzanak. A BKK tájékoztatása szerint a látogatók idén is megvásárolhatják a közösségi közlekedés használatához szükséges jegyeket a Filatorigátnál ideiglenes jelleggel működő jegyértékesítési ponton. A társaság a papír alapú termékek mellett javasolja az elektronikusan elérhető jegyeket, a BudapestGO applikációban a jegyvásárlás mellett a fesztiválozók utazásukat is könnyedén megtervezhetik – írták, kiemelve, hogy az alkalmazás minden funkciója elérhető a magyar mellett angol nyelven is.

Sziget CityPass

A tájékoztatás szerint a BKK idén is értékesíti a fesztiválhoz kapcsolódó Sziget CityPass by Budapest Card elnevezésű, az egész fővárosban ingyenes közösségi közlekedést lehetővé tevő karszalagot, amellyel számos helyen kedvezményt kaphatnak a látogatók. A Citypass a Filatorigátnál lévő ideiglenes jegyértékesítő helyen, valamint a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2A és 2B terminálján, valamint a Keleti pályaudvarnál (Baross tér) és a Deák Ferenc térnél található BKK Ügyfélközpontokban vásárolható meg. A Citypass használatával kapcsolatos részletes információk a Sziget weboldalán érhetők el. Tudatták azt is, a BKK a fesztiválra érkezők könnyebb eligazodása érdekében magyar és angol nyelvű weboldalt üzemeltet, ahol minden fontos információ megtalálható.

Hollandiából jönnek a legtöbben

Az idei Sziget fesztiválra Hollandiából érkeznek a legtöbben, mögöttük a britek és az írek következnek, miközben a külföldi és a hazai látogatók aránya mintegy fele-fele – mondta a rendezvény főszervezője szerdán. Kádár Tamás a csütörtökön kezdődő és augusztus 15-ig tartó, idén 30 éves Sziget sajtóbejárásán beszámolt arról, hogy az elővételes jegy- és bérleteladások alapján a péntek lesz a legerősebb (aznap a fő fellépő az Imagine Dragons lesz), de akár teltházas lehet a keddi zárónap is Billie Eilish-sal, valamint a szombat David Guettával. „A külföldről érkező látogatók között látványosan előretört a 18 ezer kilométerre fekvő Új-Zéland és Ausztrália” – emelte ki Kádár Tamás.

Rengeteg programhelyszín

A Szigeten idén több mint ötven programhelyszín lesz, 62 ország művészei lépnek fel különböző műfajokban és csaknem kétszáz magyar résztvevő lesz. Kádár Tamás hangsúlyozta: az elmúlt három év „turbulenciája”, a koronavírus-járvány és az azt követő tavalyi újrakezdés után idén ismét fejlődési pályára állnak, „a fesztivál újra a régi fényében jelentkezik, számos kényelmi újítás és szépészeti beavatkozás teszi még vonzóbbá a Szigetet”. A rendezvényt első alkalommal harminc évvel ezelőtt szervezték meg: 1993. augusztus 19-én lépett be az első Sziget-látogató az akkor még Diáksziget néven indult rendezvényre, amelyre akkor 43 ezren voltak kíváncsiak. Azóta eltelt harminc év, a Szigetre ma már a világ több mint száz országából érkeznek évente Budapestre.

90 ezer ember

A 76 hektáron elterülő fesztivál idén három hét alatt épült fel. A napi maximális befogadóképesség 90 ezer ember a fesztiválon dolgozókkal és a látogatókkal együtt, ezzel a Sziget az ország tizedik legnagyobb városává válik erre a hat napra. A nagyszínpadot tíz nap alatt építették fel, alapterülete több mint ezer négyzetméter, és hatszáz négyzetméteres LED-fal tölti be a színpad hátterét. Augusztus 10. és 15. között számos világsztár lép fel a Szigeten. Billie Eilish először ad koncertet Magyarországon, mellette eljön többek között a Florence + The Machine, az Imagine Dragons, David Guetta, a Mumford & Sons, Lorde és Macklemore is. Nem headliner fellépő, de világsztár lesz a nagyszínpadon például Sam Fender, a Foals, Yungblud, Arlo Parks és Caroline Polachek; a kiemelt színpadon délutánonként magyar előadók is lesznek, különleges műsorral jelentkezik a Halott Pénz, a Carson Coma és Dzsúdló.

Ingyenes ivóvíz

Benis Dániel, a Sziget műszaki igazgatója elmondta, hogy a nagyszínpad két LED-fala 13-szor 13 méter területű, kétszer 4k felbontással. A második legnagyobb zenei helyszínen, a több mint tízezer fő befogadására alkalmas FreeDome sátorban mások mellett Bonobo, Loyle Carner, Youngr, a Moderat, SG Lewis és a Viagra Boys zenél. A Party Arénában naponta különböző partybrandek mutatkoznak be, az underground elektronikus zenének otthont adó Colosseumban Jeff Mills, Sven Väth és Dixon is színpadra lép. „A leglényegesebb fejlesztések közé tartozik, hogy a közösségi terekből eltűnnek a mobil wc-k, helyükbe vízöblítéses toalettek kerülnek, mintegy ezer angol wc-vel, dekoratív konténer-blokkokban. Több helyre telepítettünk ingyenes ivóvíz szolgáltatást” – jegyezte meg a főszervező. Kitért arra, hogy a Beach helyszínen idén nem lehet fürdeni a Dunában a folyó magas vízállása miatt.

Éttermek

Mintegy száz éttermi vendéglátó egység várja az érkezőket, a hazai ízek mellett nemzetközi konyhával és különböző vega, vegán és mentes ételekkel. A Sziget területén lévő ételudvarokat úgy alakították ki, hogy 150 méteres körzetben bárki találjon megfelelő kínálatot magának. Kádár Tamás kiemelte: minden egységben kötelező egy „jóárasított” főételt is kínálni 2500 forintos áron. Az ételek és italok árait úgy alakították ki, hogy azok ne legyenek magasabbak, mint a fővárosban található hasonló kínálat. „Egy korsó sör 1600-1800 forint körüli összegért már elérhető” – tette hozzá. Mint elhangzott, újítás a városközpont, a Citizen Center ügyfélszolgálattal, információs és panaszirodával. A Szigeten több kemping áll a fesztiválozók rendelkezésére különböző szintű szolgáltatásokkal. A több mint kétszáz fős személyzettel, orvosokkal, ápolókkal, segítőkkel, mentőautókkal és a hozzájuk tartozó személyzettel felszerelt egészségügyi központ 0-24 órában elérhető. A Sziget „kórházban” a kisebb sérülések ellátása mellett akár röntgenvizsgálatot is tudnak végezni.

A biztonság

A biztonságra többszáz fős biztonsági és további rendvédelmi szolgálat ügyel és egy tűzoltócsapat is szolgálatot teljesít. Az irányítást ellátó vezetési törzsben meteorológusok, tűzoltók, a fegyveres erők képviselői, valamint operátorok is helyet kapnak. A fesztivál idején mintegy 25 ezer négyzetméter műanyagot és további ötezer négyzetméter alumínium utat fektetnek le. A tavaly nagy gondot okozó szállópor kiiktatását a folyamatos „szürkevizes” öntözés mellett egy új, környezetbarát pormentesítő anyaggal oldják meg. Minimalizálják a robbanómotoros közlekedési eszközök használatát. A környezetvédelem jegyében a III. kerülettel határos galériaerdő melletti részt – az ott lévő védett flóra miatt – idén is lezárják, igazodva a főváros és a WWF által végrehajtott természetvédelmi területté átminősítéshez.

Látványosabb

Idén látványosabb lesz a Sziget, több helyszín új dizájnt kap, a hang- és fénytechnika is fejlődik. Lenyűgöző alkotásaival, térinstallációival, vizuáljával visszatér a népszerű és nemzetközi szinten is egyedi Art of Freedom. Ismét díszbe borul a Szigetre bevezető K-híd, a fesztivál területén hatvan kilométernyi fényfüzér, nyolcezer dekor izzó és negyven óriási „falmosó” lámpa teszi látványosabbá az éjszakai fesztiválozást. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán