A Szerencsejáték Zrt. több mint 15 milliárd forintos támogatást osztott szét a 2015. február és 2024. május közti időszakban. A támogatások nagy része olyan cégekhez, illetve alapítványokhoz vándorolt, amelynek tulajdonosai vagy vezetői közel állnak a kormányhoz vagy éppen rokonai valamelyik vezető politikusnak. A NER közeli celebek sem maradtak ki az ingyenpénzek kiosztásából. 

Szponzorációs szerződés

Az állami tulajdonban lévő Szerencsejáték Zrt. leánycége minden hónapban közzéteszi a listát arról, hogy kik kaptak adományként, vagy szponzorálási szerződés formájában 5-10, de akár több száz millió forintot. A szponzorációs szerződések esetén arról van szó, hogy egy támogatott cég valamilyen formában (rendezvényen, mozgóképen, honlapján) közzéteszi a Szerencsejáték Zrt. logóját, esetleg nevét, mint támogatót.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Pénzeső Havas Balázsnak 

A Népszava szerint az egyik rekorder Havasi Balázs zongoraművész cége, a Symphonic Concert Management Kft., amely 2024 májusáig 807 millióhoz jutott. Havasi Balázs egyébkén az évek alatt ennél is több pénz kapott kormányzati körökből, például 2016 és 2018 közt évente 150 milliót kapott a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Mészárosék kedvenc zongoristája 

A zongorista annyira népszerű a NER-es körökben, hogy tavaly Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea még Londonba is elrepültek, hogy megnézzék a Törökbálinton élő zongorista koncertjét. Az előadás után a volt tévés azt nyilatkozta, hogy férjével támogatják Havas Balázst, és a londoni koncertre is a zenész hívta meg őket. 

Tóth Gabi 

A pénzosztásból Tóth Gabi sem maradhatott ki. Ő 2022 júniusa óta 95 milliót kapott a Szerencsejátékon keresztül. Köztudott, hogy Tóth Gabi, a Fidesz kormányra kerülése óta nagy rajongója a kormánypártnak, azóta mély keresztény lett és a kormányközeli TV2 showműsorainak állandó szereplője. 

Orbánnal énekelte a Himnuszt

Gabi 2022-ben, a Fidesz székesfehérvári kampányzáróján Orbán Viktorral közösen énekelte a himnuszt. Ezután a fellépése után kezdett ömleni az állami támogatás az énekesnő koncertjeit szervező céghez. 

Pataky Attila 

Rajta kívül Pataky Attilának, az Edda frontemberének cége a P. Management is jelentős összeget költhetett el, pár forint híján 378 milliót kapott a zenész, aki nem csak zenei munkásságával, vállalt jobboldaliságával, de a földönkívüliekkel kapcsolatos kijelentéseivel is fenntartja a sajtó érdeklődését.

Demjén Ferenc 

Jelentős összeget zsebelt be Rózsa István is, aki közel 10 év alatt két cégen keresztül 500 millió forinthoz jutott. Rózsa István egyébként 2005 és 2022 közt az ATV igazgatósági tagja volt, emellett producer is, többek közt Demjén Ferenc producere is. Az énekes annyira közel áll a Fidesznek, hogy 2006-ben ő írta a párt kampánydalát, amely nem hozott túl nagy sikert akkor Orbán Viktornak. 

Nagy Feró

Nagy Feró, aki szinte heti jelleggel szólal meg politikai témákban, csupán egyszeri 10 millió forintot kapott. Pedig ő is kiáll Orbán Viktor mellett, igaz nemrég azt mondta Magyar Péterről, hogy “ügyesen csinálja a dolgát”.

Ismerős arcok

Az Ismerős Arcok nevű, nemzeti érzelmű zenekar mögött álló cég, a Hangos Szó Kft. is szép összeget, összesen 160 milliót markolt fel 2018 óta. Nyerges Attila, a zenekar frontembere a 2022-es Fideszes győzelemről egyébként azt mondta a Mandinernek, hogy ekkora győzelemre nem számított, csak reménykedni mert.

Deutsch Tamás testvére 

A lap azt írja, a támogatottak körében jelentős összeget kapott például Deutsch Tamás testvére, Deutsch Péter. Az Élményliget Kft., ahol Deutsch Péter cége (Ad-Wiser Szolgáltató és Tanácsadó Kft) kisebbségi tulajdonos, összesen 125 milliót kapott, míg a Sport&Event Sportügynökség Kft., ahol szintén az Ad-Wiser Szolgáltató és Tanácsadó Kft.-n keresztül kisebbségi tulajdonos a Fideszes EP-képviselő testvére, 50 milliót.

Szijjártó testvére 

A rokonok cégeinek támogatásában ez szinte aprópénznek számít Szijjártó Péter külügyminiszter testvérének, Szijjártó Saroltának és sógorának, Őry Tamásnak cégéhez képest. A Truck Race Promotion Rendezvényszervező Kft. (később TRP Hungary Kft.) 181 millió forintot kapott a Szerencsejátéktól.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Havasi Balázs, Tóth Gabi, Pataky Attila – A fotó illusztráció, Adobe IA mesterséges intelligencia felhasználásával készült.