Az ingatlan adásvételi szerződés egyik kulcsmomentuma az eladó számára az ingatlan birtokának átruházása a vevőre. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogyan lehet ezt biztonságosan és jól csinálni. Dr. Bacskó László ingatlanügyekben is jártas ügyvéd tanácsait most is érdemes megfogadni.

Az ingatlan birtokátruházásának határideje kapcsán a futamidő kialakítása során a vevőétől eltérő szempontokat kell mérlegre tennie az eladónak.

Az eladónak azzal kapcsolatban kell elsősorban résen lennie, hogy az ingatlan adásvételi szerződés általában az eladó tulajdonjogáról lemondásának és az ingatlan birtokának átruházására vonatkozó kötelezettségét nem önálló határidőhöz, hanem a teljes vételár megfizetéséhez rendeli hozzá.

Ez azt jelenti, hogy az eladónak akkor is el kell hagynia az ingatlant, ha a vevő a fizetési határidő előtt 2 hónappal korábban teljesít. A probléma kezelése egyszerű, az eladónak át kell gondolnia, hogy mi a legkorábbi dátum, amikor el tudja hagyni az ingatlant és a szerződésben kérnie kell rögzíteni, hogy a vevő határidő lejárta előtti teljesítése esetén sem köteles ezen dátum előtt átadnia az ingatlan kulcsait.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportált százezrek olvassák rendszeresen. Nézze meg a legfrisebb cikkeinket, kattintson ide!

Kulcsátadás és az utolsó vételárrészlet megfizetésének egyidejűsége

Az eladónak nem csak azt szükséges végiggondolnia, hogy az ingatlant mikor tudja legkorábban elhagyni, hanem azt is, hogy el fogja-e tudni hagyni az ingatlant a teljes vételár megfizetésével egyidejűleg. Ez különösen akkor jelenthet problémát, ha az eladó a vevője által megfizetett vételárból egyenlíti ki annak a lakásnak a vételárát, amibe tovább szeretne költözni. Ilyenkor több megoldás jöhet szóba:

  • Az eladó ragaszkodik ahhoz, hogy a teljes vételár megfizetését követően még néhány napja rendelkezésre álljon az ingatlan elhagyására. Tudni kell azonban, hogy ez a megoldás a vevő érdekeit komolyan sértik, ezért erős bizalmi kapcsolat – vagy hanyag ügyvédi munka – hiányában ez a megoldás nem fog működni.
  • Az előzővel rokon, de a vevőre kevésbé sérelmes megoldás, ha az eladó a teljes vételár átvételét követően visszabérli az ingatlant. A vevő számára ez a megoldás akkor lehet igazán megnyugtató, ha a kiköltözést közjegyzői okirat garantálja.
  • Az eladó az új lakása megvásárlására kötendő szerződésben is kérheti rögzíteni az új lakás előzetes birtokbavételének vagy bérbevételének lehetőségét, habár ez a megoldás kevésbé életszerű.
  • Az előzőhöz képest életszagúbb megoldás, amikor az eladó azt kéri az új lakás tulajdonosától, hogy a vételár megfizetése előtt már elhelyezhesse a lakásban az ingóságait, a lakás birtokbavétele nélkül. Ebben az esetben, ha az eladónak a teljes vételár megfizetésekor el kell hagynia a lakását, akkor a bútorok, berendezések költöztetésével már nem kell bajlódnia, az eladásból átvett pénzt meg akár azonnal, napon belül továbbadhatja az új lakás tulajdonosának, így a beköltözés sem fog csúszni.

A témáról itt lehet bővebben olvasni, klikk ide!

A jogi szakértőnk összes, hasznos tanácsát itt lehet megtalálni!


A szakértő: Dr. Bacskó László, ügyvéd

bacsko-laszlo-ugyved

Dr. Bacskó László, ügyvéd – Fotó: bacskougyved.hu

Dr. Bacskó László, a Bacskó Ügyvédi Iroda alapítója. Ügyvédi Irodája azt a piaci rést igyekszik elfoglalni, ami a „klasszikus” jogi szolgáltatásokat nyújtó kis ügyvédi irodák és a nemzetközi ügyvédi irodák által megszólított piaci szegmens között húzódik.

Közel két évtizedes szakmai múlttal a háta mögött a morálisan is felelős jogi képviselet ideáját vallja magáénak. Ügyfeleiben elsősorban azt igyekszem tudatosítani, hogy adott jogügyletnek vagy jogvitának milyen kedvezőtlen kimenetelei merülhetnek fel. Képviseletet csak akkor vállal, ha meggyőződött arról, hogy az ügyfél döntése nem pusztán érzelmi megfontolásokon alapul, és az említett negatív eshetőségek teljes tudatában is kitart elhatározása mellett.

Az agglomerációt is jól ismerő ügyvéd hisz abban, hogy az ügyfél jogvitában való képviselete során a megfelelő alkupozíciók kialakítása több mint jogi kérdés. Perdöntő lehet a hatékony tárgyalási stratégia és a személyiség meggyőző ereje is.

Kiemelt kép: illusztráció