Péntek délután ültek össze a Nemzet Színészei, hogy megválasszák a nemrég elhunyt Tordy Géza utódját. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.

A színház közleménye

„Kulka János Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. Kulka Jánost a március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották” – írta bejegyzésében a Nemzeti Színház.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Családja

Édesapja,  európai hírű mellkassebész, tüdőgyógyász, egyetemi tanár volt. Édesanyja, Boleman Eszter volt az első tévébemondónő, Kulka Eszter néven fordító, a Szegedi Nemzeti Színház dramaturgja. 1957-ben született nővére Kulka Janina, aki a Semmelweis Egyetem II. számú Patológiai Intézetének professzora.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Szegeden éltek  

Édesapja 1959–1978 között Szegeden az I. sz. Sebészeti Klinika professzora volt, ezért a család ekkoriban Szegeden élt, a nyarak nagy részét pedig Makón töltötte. Apai nagyszülei a holokauszt áldozatai lettek. Gyerekszínészként, a Szegedi Nemzeti Színházban három alkalommal (III. Richárd, Édes fiaim, János király) is szerepet kapott.

Bölcsésznek készült

A gimnáziumot a szegedi Ságvári Endre Gimnáziumban végezte. Eredetileg bölcsész akart lenni, de egy véletlen folytán a Színház- és Filmművészeti Főiskolán kötött ki: „Amikor kiderült, hogy Szegeden, ahol a családunk élt, abban az évben nem indul angol–francia szak, ahová menni szerettem volna nem akartam Szegeden maradni. És miután gőzöm se volt róla, mihez kezdjek, kapóra jött a Polák Tücsi nevű osztálytársam ötlete, hogy menjünk el felvételizni a Színművészetire. Jó bulinak tűnt az egész, semmi többnek” – mondta egy korábbi interjújában Kulka János.

Pécsi évek

A főiskolán Kazimir Károly volt az osztályfőnöke, 1981-ben végzett, majd a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol Schiller Haramiák című művében debütált, Franz Moor szerepében. Bár Vámos László, a Várszínház főrendezője szerződtette volna, maradt a  a  pécsi színházban, ahol minden színházi műfajban kipróbálhatta magát. Ebben az időszakban Lang Györgyivel élt együtt.

Szomszédok

1985-ben a kaposvári Csiky Gergely Színházba szerződött. Ezekben az években kapta első szakmai elismeréseit (Színikritikusok díja, Jászai-díj). Szakmailag is nagyra tartott színpadi alakításai ellenére – vidéki színészként – az első magyar televíziós szappanopera, a Szomszédok Mágenheim Ádámja révén lett országosan ismert. A népszerű sorozatban az első adástól (1987. februárjától) szerepelt, 12 éven át.

Nemzeti Színház

2003-tól a Nemzeti Színház tagja, ahová Jordán Tamás igazgatása alatt került. 2013-ban nem újította meg a szerződését. Április 27-én – vendégként – Ibsen, A nép ellensége című drámájában mutatkozott be a Budapesti Katona József Színház közönségének. A bemutató után néhány nappal a Petőfi Sándor utcai teátrumhoz szerződött.

Saját neméhez vonzódik

2013-ban beszélt először a nyilvánosság előtt, hogy saját neméhez vonzódik. Korábban öt évig élt együtt Lang Györgyi színésznővel, a Pa-dö-dő együttes énekesnőjével, aki a főiskolán osztálytársa volt.

Stroke-t kapott

2016 áprilisában súlyos stroke-kal vitték kórházba, ahol életmentő műtéten esett át.  A betegség következtében teljesen elfelejtett angolul és franciául. Az agyi érkatasztrófa miatt a műtét után a mozgásának visszanyerésében gyógytornász, beszédének javításában logopédus segítette. Súlyos afáziában szenvedett.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Kulka János – Forrás: Nemzeti Színház