Ha valami egyedi és különleges képpel szeretnénk díszíteni a lakásunk falát, esetleg valamilyen egyedi ajándékot szeretnénk adni, akkor ehhez a mozaik egy remek megoldás lesz. Ez egy olyan egyedülálló módszerrel készült kép, amely sok apró fotóból áll össze. Ráadásul nagyon fontos, hogy ezek a kisebbek is felismerhetőek legyenek, mert így látványos és mozgalmas művet hozhatunk létre.

Hogyan készül a mozaik?

A fotómozaik készítés például az Interneon oldalán is elérhető. Ennek során az összeállított mozaikot vászonra nyomtatják, majd pedig fakeretre feszítik, így készül el az egyedülálló alkotás. Ha elhatározzuk azt, hogy készítünk egy ilyen páratlan képet, akkor időt kell szánnunk erre a műveletre. Ehhez ugyanis akár 300 fényképre is szükség lesz, a kiválogatásuk pedig időigényes feladat.

A mozaik megtervezése

Az első lépés a főkép kiválasztása, ezt fogja majd kirakni a sok kis fénykép. Hogy milyen legyen a központi kép? Lehet akár egy tájkép, egy portré vagy csoportkép, de cselekményes fotó is. Ez legyen nagyon jó felbontású, éles és kiegyensúlyozott. Ez azt jelenti, hogy a közepe legyen hangsúlyos. Az is lényeges, hogy vagy saját képpel dolgozzunk, vagy legyen engedélyünk a felhasználására.

A színek összhangja

Ha megvan a főkép, akkor jöhetnek a kis képek. Ezeknek mind tematikájában, mind pedig színvilágában illeniük kell a főképhez. Ha ugyanis az élénk, akkor a kisebbeknek is élénkeknek kell lenniük, másképpen nem fognak illeszkedni egymáshoz. Akkor maradnak láthatóak, ha legalább 15 mm-esek.

A mozaik létrejötte

Amint megvan minden fénykép, jöhet a varázslat, vagyis a mozaikkészítés! Ezt számítógépes programmal végzik, a kis képek átlagolásával. A program az összes fotó színét átlagolja, ez lesz a főkép alapszíne. Ezután a program a sok kis képet ráilleszti a központi kép adott részére, és a színeket is összekeveri, hogy az átmenetek tökéletesek legyenek.

Mekkora egy fotómozaik?

Többféle méret közül is választhatunk, 60×60-as a legkisebb verzió, de akár 100×150 cm-es alkotást is rendelhetünk. A nagy mennyiségű fotót fájlküldő szolgáltatás segítségével kell feltölteni.

Hol használhatjuk fel ezeket a képeket?

Dekorálhatjuk vele az otthonunkat, irodánkat vagy a vállalkozásunkat, például éttermet, kávézót. A kép leköti a vendégek, ügyfelek, látogatók figyelmét, mellette senki sem fog elmenni. Az apró képek odavonzzák a tekintetet, beszélgetési témát adnak és természetesen nagyon mutatósak.

A mozaik ajándékba is adható. Olyan képeket kell hozzá kiválasztani, amelyek kedvesek a megajándékozott számára. Adható esküvőre, évfordulóra, de akár a nagyszülőknek is remek meglepetés.

Még reklámtevékenység során is felhasználhatjuk, kiváló marketingötlet, mivel egyedi és figyelemkeltő megoldás. A fotómozaik tehát egy kreatív és lebilincselő alkotás, ami kis képekből állít össze egy nagyobb képet.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a interneon.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.