Ritka meteorológiai jelenséget kapott lencsevégre a BudaPestkörnyéke.hu fotósa az Allee Pláza felett. Hétfőn 13:30 körül egy tuba ereszkedett lefelé. Ha földet ér tornádó lett volna belőle és komoly pusztítást okozhatott volna.

Majdnem tornádó lett belőle

Hétfőn délután fél kettőkor egy tuba kavargott a főváros felett, sokan látták, a BudaPestkörnyéke.hu fotósa is lencsevégre kapta az Allee felett. A tuba tulajdonképpen olyan tornádó, amely nem ér le a földre.

Pusztítást okoz a tornádó

A tuba tulajdonképpen egy felhőtölcsér, légörvény, mely a benne zajló felhőképződés miatt lesz látható. Földetérése esetén hatalmas pusztítást végezhet, életveszélyessé válhat. A tuba gomolyos szerkezetű felhőből, legtöbbször zivatarfelhőből nyúlik alá.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Egyre több az ilyen jelenség

A Kárpátoknak és az Alpoknak köszönhetően nálunk nem vagy ritkán alakulnak ki óriási viharok, tornádók, mert a hegyek megakadályozzák ezeket, de az utóbbi években mégis egyre több videó készül az ilyen forgószelekről. 

Intenzív feláramlás

A tornádók kialakulását minden esetben a meleg levegő függőleges feláramlása okozza, melyet szaknyelven konvektív feláramlásnak neveznek. Ezt a konvektív folyamatot több tényező is elősegítheti, mint például az intenzív napsütés, a domborzat illetve a széljárás.

Nyomáskülönbség

A magasban a meleg levegő lehűl, páratartalma kicsapódik, melynek hatására gomolyfelhőzet alakul ki. A felhő és a környezete között kialakult nyomáskülönbség miatt a felhő belsejében megindul egy örvénylő mozgás a felhő tetejétől a felhőalap felé.

Örvénylő légáramlás

Ha nagy a hőmérséklet-és a nyomáskülönbség, akkor az örvénylő légáramlás kilép a felhőből és elindul a talaj felé. Ha ez a légörvény eléri a Föld felszínét, akkor beszélünk tornádóról, ha viszont ez nem következik be, akkor tubának hívjuk az így kialakult meteorológiai jelenséget.

Szolgálati közlemény

Tudjuk, hogy sok a reklám itt nálunk és elnézést is kérünk ezért. A BudaPestkörnyéke.hu teljesen független portál. Nem kapunk állami pénzeket és az olvasóktól sem kérünk egy fillért sem. A szerkesztőségünket a reklámbevételekből működtetjük, ebből lesz fizetése az újságíróknak és ebből készülnek a cikkek. Amikor egy hirdetésre kattintasz pár forintot biztosítasz nekünk, így működünk. Köszönjük a türelmed, az érdeklődésed és azért ne feledd: a hirdetések is az olvasóért vannak, hiszen olyasmit akarnak neked mutatni, ami talán neked is érdekes lehet. Ha mégsem így lenne, egyszerűen köszönjük, hogy minket is olvasol.

Pasarétről is jól látszott

Kiemelt kép: Tuba az Allee felett – Fotó: BPK/Gombkötő Krisztián