Már a rendőrség is nyomoz a Margitszigeten történt kutyás mérgezések ügyében. Több állattartó jelezte, hogy rosszul lett a kutyája, miután sétáltatni vitte a 13. kerületi zöldövezetbe. 

Mérgezés a Margitszigeten

Több gazda rosszullétet tapasztalt a kutyájánál az elmúlt napokban miután a Margitszigeten sétáltak. A közösségi médiában megjelent bejegyzések szerint a kutyákra imbolygó járás, koordinálatlan mozgás, remegés volt jellemző. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nyomoz a rendőrség

A kutyások gyanúi szerint ezeket a rosszulléteket a Margitszigeten szétszórt kutyatáp okozhatta. A Police.hu azt írta, hogy ugyan feljelentés és bejelentés sem érkezett a rendőrséghez, a Budapesti Rendőr-főkapitányság 13. Kerületi Rendőrkapitánysága hivatalból ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást állatkínzás gyanúja miatt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A Margitszigeten szaladgált a kutya

„A minap Amandámmal, vagyis Amival a 3 éves kutyámmal elmentünk egy kicsit szaladgálni, játszani a Margit-szigetre” – kezdte Adrienn a történetüket, aki igazából elsőre nem vett észre semmi különöset, hogy esetleg a kutyája felevett volna valamit a földről vagy hasonló. 

Rosszul lett a kutya

Miután Adriennék hazaértek, a kutyus furcsán viselkedett, majd rosszul is lett. „A játék után hazamentünk és azt vettem észre, hogy Ami nagyon furcsán viselkedik. A feje imbolygott, remegett, majd álló helyében eldőlt. Gondolom mondanom sem kell, hogy megrémültem. Azonnal megfogtuk és rohantunk vele az orvoshoz, aki első ránézésre nem jósolt neki sok jót” – idézte fel a sokkoló eseményeket a gazdi.

Megmérgezték a kutyát

Adrienn azt mondta, hogy az állatorvosnál vért vettek a kutyájától, majd a vizeletét is megvizsgálták és kiderült, hogy mérgezés történt. A gazdi biztos benne, hogy kutyája a Margitszigeten evett meg valamit, és ettől lett rosszul. 

Csoda, hogy túlélte

Adrienn kutyája infúziót kapott, majd hazamehetett az állatorvostól. A gazdi szerint csoda, hogy a kutyus túlélte az esetet, sokkal nagyobb tragédia is történhetett volna. Ráadásul nem csak a kutyák vannak kitéve ennek a veszélynek, hiszen, ha egy kutya fel tudja venni a földről a mérget, akkor egy kisgyermek is….

Mik okoznak leggyakrabban mérgezést?

Fagyálló hűtőfolyadék: A gépkocsik hűtővizéhez kevert fagyálló folyadék, az etilén-glikol súlyosan mérgező, életveszélyes vegyszer mind a kutyák, macskák, mind az ember számára. Elfogyasztása után viszonylag gyorsan visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodás, toxikózis és később veseelégtelenség, veseleállás következik be. Talán az egyik legveszélyesebb ilyen szer, tekintettel arra, hogy íze édes. Az állat nem tagadja meg felvételét. Tünetei kezdetben dülöngélés, koordinálatlan mozgás, részegséghez hasonló állapot. Később esetleg hányás, elfekvés, görcsök, idegrendszeri tünetek, végül néhány napon belül elhullás.

Patkányméreg

A rágcsálók irtására gyakran kihelyezett granulátumok hatóanyaga legtöbbször valamilyen kumarinszármazék, ami a véralvadás zavarát okozza. A szervezetben folyamatosan, normál körülmények között is keletkező kisebb-nagyobb vérér sérülések okozzák a folyamatos, lassú, de akár végzetes vérfogyottságot, anémiát. 

Megtévesztő az íze

Sajnos íze ennek a csaléteknek sem rossz, hiszen a cél az, hogy a rágcsálók elfogyasszák. Szerencsére az időben megkezdett állatorvosi kezelés maradandó károsodás nélkül gyógyítja a bántalmat. Hánytatással és K-vitamin injekciók adásával orvosolható a probléma. Tünetei kezdetben bágyadtság, kedvetlenség, étvágytalanság. Később a vérvesztés miatt esetleg véres orrváladék, véres hányás, véres- vagy az emésztett vér miatt fekete széklet látható. A száj nyálkahártyája kifejezetten sápadt, előrehaladott esetben ún. porcelánfehér.

Csigaméreg

Kertekben a meztelen csigák kártételének megakadályozására szoktak kihelyezni olyan granulátumot, amelynek hatóanyaga a metaldehid. Súlyosan mérgező idegméreg, elhullást okozó szer. Ellenszere nincs. Egyetlen védekezési lehetőség a mielőbbi hánytatás, továbbá támogató infúziós kezelés, görcsoldók adása. A tünetek súlyossága függ a felvett mennyiségtől. Sajnos viszonylag gyorsan, súlyos görcsrohamok, idegrendszeri tünetek mellett történik meg az elhullás még a rendelőbe érkezés előtt. A görcsök miatt néha extrém magas testhőmérséklet emelkedés is bekövetkezik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció