Már három éve állnia kellene annak a lakóparknak, amelyet Vácon, a Fokos utcában kellett volna felhúzni, de csak házcsonkok merednek ki a földből, miközben már 112-en károsultjai a szellemlakóparknak.

Már három éve ott kellene lakniuk

Amíg remény volt, a leendő lakók tolták bele a pénzt az építkezésbe, most már csak abban reménykednek, hogy valaha valamennyit viszont látnak a befektetésükből. 112-en vannak abban a csoportban, akik a hivatalos tervek szerint már 2020 óta a tizennégy lakásos társasházban kellene lakniuk. Összesen két lakás készült el, de lakhatási engedély azokra sincs, írta meg a blikk.hu. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tolvajok hordják szét a félig elkészült lakásokat

Mivel a kivitelezőnek elfogyott a pénze, így az építkezés őrzését sem tudták megoldani. Tolvajok hordták szét a félig kész lakásokat. Amit mozdítani lehetett, azt elvitték, radiátorokat, csaptelepeket. Fél éve semmiféle munkavégzés nem történt a területen.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A kivitelező cég tulajdonosai elérhetetlenek

„121-en vagyunk abban a csoportban, amelyik a befektető-kivitelező cégekhez köthető szellemlakóparkok károsultjait köti össze. Mindannyiunknak a Smith Company, illetve a Smith & Tóth Kft. építette volna fel a lakását. K. Attila és T. Gábor a tulajdonosok, akik elérhetetlenek. A kapcsolatot egy ügyvéddel tarthatjuk, ez is nagy szó, a cég előző jogásza a tulajdonosokkal együtt a leveleinkre sem válaszolt.” – mondta az egyik károsult a Blikknek.

Évekig ment a hitegetés

A kivitelezők az engedélyekre fogták a csúszást, miközben a forint romlása, az építőanyagok árának emelkedése miatt fokozatosan drágult az ingatlan értéke. A kezdetekkor még 500-600 ezer forintos négyzetméter ár majdnem a duplájára nőtt. Több károsult úgy véli, csúnyán át lettek verve, a befektetőnek már akkor elfogyott a pénze, amikor szerződött a leendő lakókkal.

Van, aki négy lakást bukott

Az egyik károsult elmondta, van olyan társa, aki négy lakás előlegét fizette ki. Olyan is akad, aki mindenét elvesztette ezzel a befektetéssel. De van köztük olyan, hitelt vett fel, abból akarta finanszírozni az el nem készült lakásokat.

Rendőrségi feljelentést fontolgatnak

Már a rendőrségi feljelentés is fontolgatják, de abban egyetértenek, hogy ebből még nem lesz lakásuk. A beruházó céget vezetők pedig bujkálnak, ahogy az őket segítő jogászok is.

A beruházók ellen már végrehajtás van folyamatban

A leendő lakók hiába toltak bele még több pénzt, úgy néz ki, az is elveszett. Miközben a kivitelező valószínűleg tönkrement. Erre utal az is, hogy a cég ellen végrehajtás van folyamatban. Az egyetlen megoldás az lenne, ha találnának egy befektetőt, aki befejezné az építkezést. Nyilván, sokkal drágábban.

A szakértő szerint piramisrendszerben próbáltak építkezni

A riportból kiderült, hogy a cég több lakópark építkezésébe is belekezdett, de egyiket sem tudta befejezni, ami arra utal, hogy piramisrendszerben próbáltak építkezni, vagyis az első ütem eladásaiból fedezni a következő. De ezzel végül bedőltek.

Esetleges új befektetők tárgyalnak a lakókkal

Kiderült, hogy a lakókkal kapcsolatban álló ügyvéd egy másik céget, egy esetleges befektetőt képvisel, akik talán be tudják fejezni a szellemlakópark építkezését.

Törökhegyi apartmanházak talán sosem készülnek el

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Törökhegyi Apartmanházak – Forrás: torokhegyapartments.hu