Hatalmas csalás történt Vácon a Felső Törökhegyen épülő lakóparknál, amit egyre többen csak „szellem lakóparknak” neveznek. 140 károsult fut a pénze után, mindenkinek már két éve be kellett volna költözni, azonban a lakásonként befizetett 30-60 millió forintot nem az épületekre költötték. A lakópark félkész állapotban maradt, az állaga romlik, hamarosan talán dózerolni kell az egészet, mert nem lehet már befejezni. A lakóparkos csalók után már nyomoz a rendőrség.

Tervrajz alapján adták el a lakásokat

Sokan egy élet munkáját tették bele az áhított váci zöldövezeti lakásukba. Befizettek 30-60 millió forintot, hogy a megbízhatónak látszó építési vállalkozás felépítse a tervrajzokról eladott lakásokat és a teljes lakóparkot. Egy darabig úgy tűnt minden rendben van, aztán kiderült a szomorú valóság. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Eltűnt az építési vállalkozó a befizetett pénzzel

Két évvel ezelőtt 140 ember szembesült azzal, hogy a befizetett megtakarításaik elvesztek: se pénz, se lakás. A lakóparkot építő cég, amely sok százmillió forintot vett fel a tulajdonosoktól közben eltűnt. Felszámolási eljárást kezdeményezett maga ellen.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Minden megtakarításuk odalett

Kiderült, hogy a szélhámos csalók, K. Attila és T. Gábor országosan több ingatlanfejlesztő cégben voltak érdekeltek társtulajdonosként. A cégeik között ide-oda utalták a pénzeket, addig, amíg az egésznek nyoma veszett. A váci lakóparkba befizetők két éve lakás és pénz nélkül vannak, sokan albérletben élnek, mert minden megtakarításuk odalett.

Másra költötték a pénzt

A károsultak szerint a befektetők hozzányúltak a pénzükhöz, másra költötték, aztán amikor már kellett volna építőanyagra, uzsora kamatra kértek kölcsön, amibe belebuktak, innen ered a csődhelyzet – mondta egy károsult a Blikknek.

Elúszott minden

“Van olyan társunk, aki mindenét elveszítette, s az előleg befizetése után hitelből akarta kifizetni a lakás árát, eladta a régi lakását, s most albérletre költi a fizetése felét. Át lettünk verve, amit az előlünk bujkáló cégvezetők, jogászok jól tudtak, hitegettek minket úgy, hogy tisztában voltak vele, ez a hajó elúszott, s mi hiba fizettünk be 30-60 millió forintot, nincs hol laknunk.” – mondta az egyik károsult.

Hiába volt szerződés

Egy Németországban nővérként dolgozó, majd hazaköltöző nő így fogalmazott: “Nekünk szerződésünk volt arra, hogy a lakásaink elkészülnek, ezek árát befektetőként előre kifizettük. Döbbenet, ami ma ott van.

Földig kell rombolni

Ahol a lakásomnak kellene állnia, ahová két éve be kellett volna költöznöm, csak egy napról napra rosszabb állapotban levő romhalmaz van. Rohadnak a falak, beázik a tető, akkora repedések vannak, hogy befér a kezem, ami arra utal, hogy kétszer loptak: egyszer a befektetők pénzét, egyszer az építőanyagot. Ez így már soha nem kap lakhatási engedélyt, ezt nem lehet befejezni, ezt földig kell rombolni, majd újra megépíteni.” – mondta szomorúan Vereckei Ildikó.

5 nyomozó dolgozik az ügyön

A károsultak megtették a feljelentést, öt nyomozó dolgozik az ügyön, az átvertek száma meghaladja a kétszázat, s mindegyikük olyan cégnek adta a pénzét, amelynek a feljelentett páros volt a tulajdonosa. 

Nagyon meg kell gondolni, hogy látatlanban veszel-e lakást

Milliárdos nagyságrendű a csalás, s már nem is a váci zsaruk vizsgálódnak, megyei hatáskörbe került az ügy. Csakhogy az átvert embereknek ebből még nem lesz lakásuk. Többen szabály szerint földönfutók lettek, albérletbe kényszerültek, holott 30-60 milliót fizettek ki a lakásaikért. Nem tudják, hova, kihez forduljanak segítségért. Azt mondják, ha másképp nem megy, kiállnak, hallatni fogják a hangjukat, hátha a Parlamentig is elhallatszik. Szerintük ilyet nem lehet megengedni egy jogállamban. Egy biztos: nagyon meg kell gondolni, hogy akarunk-e olyan lakásra pénzt adni, ami még csak a tervezőasztalon vagy a prospektusokban nézhető meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: ilusztráció, nem a cikkben szereplő váci lakóparkról készült!