Intézményvezetői kezdeményezésre a Fővárosi Operatív Törzs mai ülésén augusztus 19-től látogatási és kijárási tilalmat rendelt el a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Pesti Úti Idősek Otthonában.

A fenntartó folyamatosan ellenőrzi a járványvédelmi protokollok, illetve a főpolgármester 9 pontból álló fenntartói utasításának betartását.

Az intézmény több hétre való védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel rendelkezik, a lakókat és a dolgozókat pedig rendszeresen szűrik koronavírusra.

Az intézményben jelenleg nincs aktív koronavírusos fertőzött, azonban az országszerte emelkedő esetszámok miatt az intézményvezető indokoltnak látja a nagy számú idős, veszélyeztetett lakók védelmének megerősítését – írja a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala a szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A pesti úti idősotthon akkor került a hírekbe, amikor tavasszal, még a koronavírus-járvány elején kiderült, hogy nagyon sok lakó koronavírussal fertőződött. A főváros és a kormány egymásra mutogattak az ügyben.

Az országos tisztifőorvos fertőtlenítést rendelt el, melyet a honvédség végzett el, az otthon beteg lakóit pedig mentőautó-konvojjal átszállították a Budakeszi melletti Korányi korházba.

Közben nyomoz a rendőrség a Pesti úti idősotthon ügyében. A Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézetben 44-en haltak meg eddig koronavírus miatt.

Júliusban megelőző intézkedésként újra fertőtlenítették az intézményt a Magyar Honvédség katonái, hogy ne válhasson ismét gócponttá az idősotthon.

Kiemelt kép: Mentők még tavasszal a Pesti úti otthon előtt – Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt