Egy 70 tonnás gázhűtő berendezést vásároltak a BorsodChemnél Rotterdamban. Az óriási tartály hajóval érkezett Budapestig, majd áttették egy speciális járműre, amivel Kazincbarcikáig vitték. Látványos volt az éjszaka a fővárosi átvonulás

Villanyvezetékeket emeltek meg

Egy negyvenkét tonnás járműszerelvény haladt át a fővároson az éjjel. Több utcán lezártak, villanyvezetékeket emeltek fel miatta.

Rotterdamból jött

A BorsodChem Zrt. kazincbarcikai gyárába, két részre szedve, közúton szállítják az önmagában is mintegy 70 tonnás gázhűtő egységet, amelyet Rotterdamból teherhajóval szállítottak a Dunán Budapestre.

Túlsúlyos szerelvény az Újpalotai úton a vasúti átjáróban – Fotó: MTI/Lakatos Péter

Több útszakaszt lezártak

A speciális szerelvény haladását rendőri kíséret mellett több fővárosi útszakasz lezárásával, illetve vasúti és villamos felsővezetékek megemelésével biztosították.

100 személyautónak megfelelő a súlya

Közel 110 tonna gördülősúlyú, hat méter magas járműszerelvény átment a 4. kerület és a 13 kerület egy részén. A Régi Fóti úton haladva hagyta el a fővárost a túlméretes járműszerelvény.

Gyáregység az úton

Nem ez az első eset, hogy egy ilyen nagy ipari egységet cipelnek át a fővároson. Idén márciusban írtunk arról, hogy a MOL Petrolkémia tiszaújvárosi új gyáregységének egy darabja halad át a fél országon. Akkor annyi berendezést vásároltak, hogy három részletben, három alkalommal volt lezárás Budapesten és környékén.

Szupernehéz jármű márciusban Budapesten – Fotó: MTI/Mohai Balázs

Három éjszaka

A szállítást végző cég, a Bau-Trans Kft. tájékoztatása szerint három szerelvény három éjszaka alatt teszi meg a körülbelül 200 kilométeres utat. A legnagyobb szerelvény 35 méter hosszú, 5.5 méter széles, majdnem két emelet magas és 162 tonnás, vagyis 80 személyautónak fel meg a súlya.

Nagyobb egy Boeingnél is

2019. decemberének elején is végighaladt az országon egy óriási darabja a MOL épülő gyárának. Akkor a szuper hosszú szerelvény az autópályákon csak éjszaka mehetett, a Gönyű-Tiszaújváros utat három éjszaka alatt tette meg.

Kolonna szállítás 2019. decemberében – Fotó: MOL

Ipari torony

Decemberben egy úgynevezett kolonnát, vagyis ipari tornyot vittek Tiszaújvárosba. A cső hetven méter hosszú, 4,5 méter magas, 4,5 méter széles és 148 tonnás volt. A szállító járművel együtt a szerelvény összesen 96 méter hosszú és 309 tonna súlyú volt, vagyis hosszabb, mint egy Boeing 747-es óriás repülőgép.

Kiemelt kép: Túlsúlyos szerelvény Budapesten – Fotó: MTI/Lakatos Péter