Lázár János nyílt hadüzenetet küldött a Sparnak a Portfolio csütörtöki építőipari konferenciáján. Azt mondta, hogy nem tűri a kormány a fenyegetéseket a Spartól, amely a „korrumpált osztrák sajtón keresztül” üzent a kormánynak. Szerinte a magyar államnak meg kell venni a teljes céget.

„Osztrák fűszeres”

„Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül.” – mondta Lázár János csütörtökön.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Hiányzik a tisztelet

A miniszter nem kiszorítani akarja az osztrák céget és általában a külföldi multikat, hanem rászorítani őket arra, hogy „tiszteljék az itteni embereket, fogyasztókat, a kormányt, az országot, ahol óriási extraprofitot termelnek.”

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Meg fogják fizetni az árát

„A Sparral szemben is tudunk úszni. A cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett” – mondta a közlekedési és építési miniszter.  Lázár János azt is mondta, hogy a gazdasági szuverenitás megteremtése nélkül nincs politikai szuverenitás, és hogy „nem a tőkével van a problémánk, hanem azzal, hogy a multik beavatkoznak, leuralják az országot és extraprofitot termelnek, amit kivisznek”.

Brüsszelhez fordultak

Az ide-oda üzengetés a kormány és az osztrák multi között azután kezdődött, hogy a Spar anyavállalatának vezérigazgatója, Hans Reisch a múlt hét végén egy osztrák lapnak arra a kérdésére, hogy mit szólt a magyar kormány ahhoz, hogy a Spar panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt. azt válaszolta: „Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk.”

Rokonnak kért részesedést?

Osztrák élelmiszeripari szaklap arról írt, hogy Orbán Viktor az egyik rokonának kért részesedést a SPAR magyarországi leányvállalatából. Az ausztriai SPAR vezérigazgatója, Hans Reisch több osztrák lapnak is beszélt, és a magyar kormány „zaklatásaival” magyarázta, hogy a magyar cégük vagyonának egy részét Svájcba helyezték át. 

A Spar a 2. a piacon

„Több mint 600 üzletünk van Magyarországon, és mi vagyunk a második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő. Külső tényezők azonban lehetetlenné teszik, hogy nyereségesen működjünk Magyarországon. Egyrészt ott van az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafon és a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadó, ami a nettó árbevétel 4,1 százaléka. Ez összesen mintegy 120 millió euróba került nekünk. Ez gazdaságilag nem életképes” – mondta Reisch az interjúban, azt viszont hozzátette, ennek ellenére nem akarnak kivonulni a magyar piacról. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: