Lázár János beruházási és közlekedési miniszter kiment Budapest agglomerációjába, Budakeszire, hogy átadja a város új uszodáját, és azonnal mindent megígért, amit az elmúlt időszakban elvett a Budapest környékén élő emberektől. Beígérte, hogy lesz HÉV-vonal és vasútfejlesztés, hatávósítják az M1-es autópályát és megépítik Esztergomig az M100-as gyorsforgalmi utat. Lázár János, Budakeszi új uszodájának átadóján megtáltosodott és csupa olyat mondott, ami jól hangzik az agglomerációban élők számára. 

Jól hangzó igéretek

Lázár János építési és közlekedési miniszter jött, látott és nagyokat mondott Budakeszin. A miniszter állítja ismeri az agglomerációban élők problémáit, a dugóban araszolás nyűgét és ígéri, hogy az elkövetkező 10 éves időszakban óriási közlekedésfejlesztés vár az agglomerációban élőkre, mert tudja, hogy az életük tel van kihívásokkal. Lesz HÉV és vasútvonal fejlesztés, M1-hatsávosítás és megépül az M100-as, amit sokan az M0-ás körgyűrű nyugati szakaszának tartanak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Meggyőző beszéd

A miniszter Budakeszi új uszodájánk átadóján különös önvizsgálatot tartott. Elmondta: tudja, hogy Budapesten nem nagyon szeretik és azt sem titkolta, hogy nagy fejlesztési adósságai vannak a kormánynak az agglomerációban élők felé. A miniszter magabiztos, fejből mondott beszédével levette a lábáról a hallgatóságát és roppant meggyőző volt, igaz azt nem monda el, hogy az ezermilliárdokba kerülő fejlesztésekre honnét lesz pénz.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Sok bírálatot kapott

Korábban írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy Lázár János mosolyogva beszélt arról egy tihanyi konferencián, hogy mennyi agglomerációs fejlesztés, iskolaépítés, köztük olyanok, amelyekkel fideszes képviselők kampányoltak mennek – ahogy ő fogalmazott – a kukába. Ezt követően sok bírálatot kapott a miniszter, talán már ő is úgy látja, jobb lett volna, ha akkor is eljön az agglomerációba és elmondja az embereknek, hogy azt a feladatot kaptam, hogy le kell most állítanom az építkezéseket, mert nincs pénz, de ha lesz megcsináljuk, de addig türelmet kérek.

Tiszteletreméltó tűrőképesség

Lázár János agglomerációs megjelenését kedden óriási médiafigyelem kísérte. Az összes nagy tévé a helyszínen volt, az RTL a vasútról kérdezte. Lázár azt mondta, hogy ő nyáron utazott utoljára vonattal, viszont a gyermekei diákok és heti rendszerességgel vonatoznak, pontosan tudja milyen állapotban van a MÁV és szerinte “a magyar lakosság tiszteletreméltóan tűrőképes”. A miniszter állítja, jövőre hozzákezdenek az ország vasútvonalainak fejlesztéséhez, ez mellett Budapest környékén az összes HÉV-vonalat felújítják, megfelelő mennyiségű HÉV-járművet rendelnek és vásárolnak. Az agglomerációs városokban a kötöttpályás közlekedési hálózatot fogják erősíteni, ami azt jelenti, hogy a pályákat fejlesztik és új járműveket vesznek.

Hősiesen harcol az országgyűlési képviselő

Az uszoda átadóján Menczer Tamásról, Budakeszi környékének országgyűlési képviselőjéről is beszélt a miniszter. Lázár János azt mondta, hogy Menczer hősiesen harcol azért, hogy a választókerületébe tartozó 12 településen jelentősen javuljon a közlekedési helyzet. Azt is elmondta, hogy budakeszi lakosainak a nagy része ingázik Budapest és az agglomeráció között. “Szerencsére ez egy olyan hely, ahol a nagyvárosi lét minden pozitívumát magukénak mondhatják, de nem kell a negatívumokkal együtt élniük.” – fogalmazott a miniszter. 

Soka a baj

Lázár János az agglomerációban élőkhöz is szólt. Mint mondta, nagyon sokaknak kell ingázniuk Budapestre, vagy a környék településeire. Ezt nem könnyíti meg az M0-s és az M1-s autópálya jelenlegi állapota, az M100-as autóút és persze a buszsávok hiánya. Az országos közlekedés megszervezése sem segíti az emberek életét – mondta a miniszter. 

Bődületes költségek

A beruházási és közlekedési miniszter hozzátette: naponta sok százezer ember ingázik napi rendszerességgel Budapestre. A másfélmilliós főváros még nagyjából 2,5 millió embert szolgál ki tömegközlekedéssel – mondta felvezetőjében, majd jöttek az igéretek: “Az elkövetkező években az a célkitűzésünk, hogy a Budapestet körbevevő HÉV-hálózat kiépítésével, valamint a Budapestet körbevevő közlekedési hálózat modernizációjával, az M1-es autópálya hatsávosításával és az M100-as út megépítésével megpróbáljuk a Nyugat-budai agglomeráció életét megkönnyíteni. Mindez nagy adósságunk és ezzel tisztában vagyunk. Bődületes költségekről van szó. Az M100-as autóút Bicskétől Esztergomig 200 milliárdba kerülne, az M1-es autópálya hatsávosítása Győrig pedig 250 milliárd lenne.” – fogalmazott Lázár János, aki így folytatta:

Menczer Tamás kitapossa a támogatást

“Készen állunk arra, hogy Magyarország következő 10 éves közút, és gyorsút-fejlesztési programját úgy valósítsuk meg, hogy az agglomeráció számára könnyebben élhető legyen a vidék. Ebben nagy szerepet játszik az, hogy Meczer Tamás állandóan rágja a fülemet az irodámban, mert oda telepszik az irodám ajtaja mellé és kitapossa belőlem és a kormányzatból is a támogatást.” – avatott be a kulisszatitkokba a miniszter.

Megérdemlik a jó életet a Budapest környékén élők

“Budapesten nem szeretnek annyian, mert a vidék, például Budakeszi javára hozom el a pénzeket. Ebben van annyi igazság, hogy ne csak Budapesten, hanem az ország minden pontján normális és jó legyen az élet.” – mondta Lázár János, majd így folytatta: “Csongrád és Bélés megyében sokan azt gondolják, hogy az agglomerációban felhőtlen az élet, de ha valaki jól ismeri ennek a térségnek a képviselőit és polgármestereit, akkor jól tudja, hogy ennek a vidéknek is megvannak a maga kihívásai. Például az itt élő választópolgárok sokat várnak el az önkormányzatoktól. Nagyon jó minőségű életre tartanak igényt, amiért megdolgoztak, megfizették az adót és meg is érdemlik. Ehhez a közösség és városépítő munkához ajánlóm a kormány segítségét” – fejezte be a miniszter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lázár János – Forrás: Facebook/Győri Ottilia Budakeszi polgármesterének oldala