Diósdon is leállították az iskolaépítést, egyelőre semmi sem lesz az új suliból. Egyesek szerint a Lázár János építésügyi minisztériumában azért állították le azt a projektet, mert nem hülyék és látták mennyire túlárazott az egész. A nyílt tender szerint az iskolát 11,3 milliárd forintért építették volna fel.

Lefújt iskolaépítések

Budapesten és környékén számos útépítést, iskolafelújítást állított le a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium. A nemrég kiadott lista, agglomerációra vonatkozó része elsőként a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon jelent meg. Ebben az is szerepel, hogy számos iskolaépítés mellett a diósdi suli építését is lefújták. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rossz hír

A minisztérium közleménye szerint csak olyan projekteket állítottak le, amelyek építése még nem kezdődött meg. Az ok: rezsicsökkentés megvédése, háború és honvédelmi költségvetés. A diósdiakkal a polgármester, Spéth Géza közölte a rossz hírt a közösségi oldalán.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem adnak pénzt

A település vezetője szűkszavúan csak a hivatalos levelet másolta be, röviden pedig annyit írt, hogy a „Diósdon működő köznevelési intézmény bővítése megvalósításához szükséges forrás biztosítására jelenleg nem kerül sor. A bővítés megkezdésének lehetséges időpontjáról nem rendelkezünk információval. Az Érdi Tankerületi Központ mindent elkövet annak érdekében, hogy a gyerekek megfelelő körülmények között tanulhassanak.” – írta a polgármester.

Ha rendbe jönnek a dolgaink…

A helyiek azonnal kommentelni kezdték a polgármester posztját. Vérmérséklettől és pártállástól függően volt, aki megértően nyugtázta a hírt, mondván sebaj, majd megééül később, ha rendeződnek az ország dolgai, mások azonban továbbmentek.

Lázár János nem hülye

Az egyik hozzászóló kifejtette, hogy Lázár János olyan, amilyen, de nem hülye. Ő is látta, mennyire túlárazott projekt volt a diósdi iskola építése. Egy hölgy ezt azzal támasztja alá, hogy „Sajnálatos tény, de ne feledkezzünk meg róla, hogy a költségét 10 milliárd forintban állapították meg – a kommunikáció erről szólt. Miközben Felcsúton a 16 tantermes, padlófűtéses, légkondis, lelátós tornatermes iskola 4,6 milliárdból épült meg 1 hónapja. Vajon mi került volna 10 milliárdba itt Diósdon? 8 tanterem, zeneterem és egy tornaterem? Lehet egy picit túl volt árazva?” – teszi fel a kérdést a hölgy, persze mások rögtön korrigálják, hogy a felcsúti suli is 7 milliárdba került.

Kátyús utak

Mások keményebben fogalmaznak: „Magyarország szomszédságában zajló háború és társai indokolják a városvezetés szerint azt, hogy nincs pénz az iskolára. Valójában azért, mert a NER legmagasabb köreiben voltak páran, akik ellopták azt a pénzt. Egyébként a sz*r kátyus utakat mikor akarják leaszfaltozni? Szégyen, hogy a beszedik az ingatlanadót, az aszfaltos út pedig elég sok helyen hiányzik.” – dühöng egy férfi a polgármester posztja alatt.

Ízlelgessük a 10 milliárdot

Egy diósdi finomabban fogalmaz: „Ízlelgessük ezt a 10 milliárd forintot. Az rengeteg pénz. Egy családi ház mindennel együtt 150 millióból felhúzható. Egy 1000 négyzetméteres ipari csarnok 400 millióból összerakható, és akkor hőszivattyú, gépészet, minden van. Ez az iskola nem kicsit van túlárazva.” – jegyzi meg a diósdi asszony.

Borzalmas dolgok

Természetesen türelmes hozzászólások is vannak a suliépítés leállításáról szóló poszt alatt. Egy hölgy így fogalmaz: „Köszönjük a tájékoztatást, reméljük minél előbb rendeződnek ezek a borzalmas dolgok, és visszatérhetünk a normális kerékvágásba.” A békés hozzászólót többen ekézik, azt kérdezik tőle, hogy ez most viccnek szánta-e vagy sem. A hölgy röviden megjegyzi: Nem, nem vicc.

Egyre többen költöznek Diósdra

Diósd hivatalos oldalán úgy számolnak, hogy a lakosság száma a következő években is nőni fog. Mint írják: „Ez sarkalta arra az önkormányzatot, hogy a diósdi gyerekeknek korszerű oktatási intézményt biztosítson. Nem akarjuk, hogy helyhiány miatt a környező településekre elvigyék a gyerekeket.” – írják.

11,3 milliárd forint

Az új diósdi iskolát Mészáros Lőrinc és családtagjai tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. építhette volna meg 11 milliárd 317 millió forintért. A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő állami BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

Szép iskola lett volna

A létesítmény a következőkből állt volna: 8 tanterem, 12 szaktanterem szertárral, 4 csoportterem, 1 tankonyha, 1  könyvtár, 1 tanszaki koncertterem, étkező (200-240 fő), 500 adagos melegítő-tálaló konyha, büfé, 1  tornaterem, 1 gyógytestnevelési-erőnléti terem, 4 sporteszköz szertár, öltözőblokk, 1 orvosi szoba, 1  iskolapszichológusi szoba, és  aula. A teljes nettó alapterület 7 025 négyzetméter lenne. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lázár János építési és beruházási miniszter – Forrás: Facebook/Lázár János