A moldovai hivatalos útjáról hazatérő Orbán Viktor miniszterelnök testhőmérsékletét is ellenőrizte a Liszt Ferenc-repülőtér egészségügyi személyzete csütörtökön. Moldovában arról cikkeztek, hogy köhög a magyar miniszterelnök, majd kezet fog az ő miniszterelnökükkel.

A kormányfő lázmérőzéséről készült videón az látszik, hogy a maszkot viselő dolgozók először a miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak, majd Orbán Viktornak a homlokához tartanak egy érintés nélkül működő hőmérőt, az eredményeket pedig nyugtázzák.

Az egészségügyi dolgozók a miniszterelnök kérdésére megerősítették, a szabályok alapján valamennyi repülővel érkező utasnak ugyanígy megmérik a testhőmérsékletét. A kormányfő újabb kérdésére megjegyezték, az utóbbi időben visszaesett a reptér forgalma.

A kormányfő hivatalos látogatása során tárgyalást folytatott Ion Chicu moldovai kormányfővel, majd a magyar–moldovai üzleti fórumon is felszólalt.

Az egyik helyi portál szerint Orbán Viktor nem tartotta be azokat az ajánlásokat, amelyek járványos időszak esetén különösen javallottak.

A Point.md azt írja, hogy a magyar miniszterelnök beszéde közben többször megköszörülte a torkát, a tenyérebe is beleköhögött, majd néhány perccel később kezet fogott Chicuval. Az eseményen készült képek tanulsága szerint Orbán Viktor a baljába köhögött, és természetesen jobbal fogott kezet.

MTI/BPK – Kiemelt kép: részlet Orbán Viktor videójából