Szlávik János bizakodó a járvány elleni harcban, annak ellenére, hogy ő is tudja, most nagyon magas napi fertőzésszámokról számolnak be. A szakértő azt is elmondta, hogy Magyarországon főleg a brit vírusvariáns dominál, de jelen van a dél-afrikai és a cseh változat is.

Meg fogjuk állítani a járványt

“Az oltásokkal és a járványügyi intézkedésekkel le fogjuk győzni mindegyik mutáns vírusvariánst” – nyilatkozta Dr. Szlávik János infektológus a közmédiának szombaton. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Súlyosbodik a helyzet

Szlávik elmondta, hogy a járványügyi helyzet napról-napra egyre súlyosabb, és egyre több a fertőzött és a halottak száma. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a korábbi tapasztalatok azt mutatják, a szigorító intézkedések bevezetésétől néhány hétnek el kell telnie, hogy azok eredményei látszódjanak.

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

Még nem telt el annyi idő

„Valószínűleg még ebben a stádiumban vagyunk, és ez az oka annak, hogy egyre több fertőzöttet találunk” – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Itthon a brit vírusmutáció a domináns

Mivel Magyarországon is a brit vírusvariáns terjed a leginkább a harmadik hullám idején, amelyik ráadásul sokkal gyorsabban is terjed és több fiatalt is fertőz meg, ezért is olyan magasak a számok. A brit mutáció jóval halálosabb is, mint a korábbi variánsok – tette hozzá.

Vírusmutációk miatt nőnek a számok

Európában és Magyarországon is a különböző vírusvariánsok terjedése vezet a fertőzésszám növekedéséhez – mondta Szlávik, aki azt is hozzátette, hogy itthon a brit variáns mellett találtak már dél-afrikai és cseh változatot is.

Kellenek az oltások

Szlávik János példaként hozta fel, hogy Nagy-Britanniában a vakcinák segítségével sikerült meggátolni a nagyobb járvány kialakulását. Ott az oltóanyagoknak köszönhetően csökkent az esetszám és a kórházba kerülők száma is.

Tovább kell oltani

Az infektológus szerint már csak az angol példa miatt tovább kell oltani Magyarországon, említése szerint fontos lenne, hogy minél többen megkaphassák az első oltásukat.

Ha oltunk, csökken az esetszám

Szlávik közölte azt is, hogy azokon a helyeken, ahol felgyorsították a vakcináztatást, elkezdett csökkenni az esetszám, de még a kórházba kerülők és a halálos áldozatok száma is. Egyébként emiatt az emberek sokkal jobban is bíznak a vakcinákban.

A hosszú covidbetegségen is segít a vakcina

Szlávik János egy friss tanulmányra hivatkozva arról is beszámolt, hogy ha a fertőzésből felgyógyultak 15, újabban akár 30 százalékát érintő úgynevezett hosszú Covid-szindrómában szenvedők a gyógyulás után három hónappal védőoltást kapnak, akkor a vakcina „komoly jótékony hatással lehet” a tüneteikre. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szlávik János – Forrás: TV2