Egy magyarországi mecset elleni támadást tervezett a 15 éves érdi fiú, aki tettével 2019-es tömegmészárlást elkövető új-zélandi merénylőt akarta követni. A TEK Kazincbarcikán fogta el, ezek után szállították Budapestre. A TEK akciójáról készült videót a cikkünk végén tudod megnézni.

A TikTok-on fenyegetőzött

Egyik külföldi partnerszolgálata értesítette a TEK-et április 29-én délelőtt arról, hogy Magyarország területén egy mecsetben tervezett támadásról észlelték ismeretlen személy bejegyzését egy videómegosztón. A TikTok-ra feltöltött hajnali bejegyzést egy újabb követte, amelyben a felhasználó arról adott tájékoztatást, hogy négyórányi autóbuszos utazása után a támadást élőben fogja közvetíteni.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Azonosították a felhasználót

A tragédia megelőzése érdekében a TEK a rendőrséggel együttműködve haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket a hazai vallási helyek, közösségek és intézmények felé, valamint számos biztonsági protokollt léptettek életbe. A TEK felderítői a jogszabályban biztosított eszközök és módszerek alkalmazásával pár óra alatt azonosították a felhasználót.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Egy fiúról van szó

A 15 éves érdi fiú közösségi platformjából egyértelműen kiderült, hogy követője annak az ausztrál férfinak, aki 2019 márciusában 51 embert ölt meg Új-Zélandon, mikor két mecsetet megtámadott és cselekményét élőben közvetítette.

Kazincbarcikára indultak

A TEK műveleti egysége, valamint a KR NNI Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztály nyomozói egy esetleges súlyos bűncselekmény megelőzését szem előtt tartva indultak el Kazincbarcikára.

Megfenyegette a barátnőjét

A TEK felderítői által megszerzett információk alapján ugyanis kiderült, hogy az esetleges elkövető egy menetrend szerinti autóbusszal is oda tart. Mint kiderült, a barátnőjéhez ment, akit találkozásukkor halálosan megfenyegetett, ezért a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságra állították elő zaklatás miatt.

Őrizetbe vették

A tinédzsert a TEK Kazincbarcikáról Budapestre, a KR NNI Labanc úti épületébe szállította, ahol a nyomozók terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A fiatalkorút a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi őrizetbe vette, kezdeményezte letartóztatását, amit az illetékes bíróság elrendelt.  A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A fiú elfogása

Kiemelt kép: részlet a TEK videójából – Forrás: police.hu