Úgy tűnik, megakadt az ősszel meghirdetett állami tűzifaprogram. Sajtóhírek szerint az erdőgazdaságok többsége legkorábban a jövő év elejére ígér hatósági áras tűzifát. A Pilisi Parkerdő pilisszentkereszti telepén azonban ígérni sem mertek időpontot. Eddig 600 kérést tudtak teljesíteni, a várólistán jelenleg 2254-en vannak.

A minisztérium ígérete

Az állami tűzifaprogram őszi meghirdetésekor az Agrárminisztérium azt ígérte, hogy a lakosság maximált áron juthat tűzifához, és ezzel sok családban kiválthatják majd a drága gázfűtést. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egységes ár, háztartásonként 10 erdei köbméter

A program elindításakor jelezték, hogy az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron (keményfa 30000, lágylombos 19000, fenyő 19000 forintért) vásárolható majd meg. Nagy István agrárminiszter a hatósági áras hengeres tűzifából háztartásonként 10 erdei köbmétert ígért.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

„Elegendő tűzifa”

A szállítási költségek miatt a miniszter mindenkinek a hozzá legközelebbi erdészetet ajánlotta. A kormányzati tájékoztatásban kiemelték: az őszi kitermelés a tervek szerint halad, a fűtési időszakra elegendő tűzifa áll rendelkezésre.

Friss tapasztalatok

Időközben megérkeztek a kemény fagyok is, így aktuális a kérdés: hol tart a program végrehajtása, milyen feltételekkel juthatunk a hatósági áron tűzifához. A legfrissebb tapasztalatok nem túl biztatók.

Szentendre nem kapcsolható

A budakalasz.hu arról számolt be, hogy a Pilisi Parkerdő szentendrei irodáját nem tudták elérni. A telefonban több próbálkozás után is „a szám átmentileg nem kapcsolható” volt hallható.

Várólista Pilisszentkereszten

A pilisszentkereszti telephelyet néhány próbálkozás után sikerült elérni. A kérdésre, miszerint jelenleg miként juthatunk hatósági áras tűzifához, azt válaszolták, hogy a rendelést szívesen felveszik. Gyorsan hozzátették, várólista van. Felírják a telefonszámunkat és amint rendelkezésre áll a fa, akkor telefonálnak.

2254 kérvényező a listán

Hogy mikor, azt becsülni sem merték, ugyanis az aktuális listán 2254 kérvényező neve szerepelt. Eddig összesen 600 kérést tudtak teljesíteni. Jelezték, tudomásuk szerint a szentendrei lista valamivel rövidebb, de ezt nem lehetett ellenőrizni, mert nem voltak elérhetők.

Amit kivágnak, már adják is el

A Pilisi Parkerdő munkatársai azt is elmondták, szinte lábról értékesítik a fákat, amit kivágnak, már adják is el.  Száradni egyáltalán nincs idő, de a nedves fa is jobb, mint a semmi. Igyekeznek a szociálisan rászorultakat előre venni, mert a környékben vannak, akik kizárólag csak fával, esetleg szénnel tudnak fűteni.

Nem tudnak segíteni az aprításban  

Az őszi kormányzati tájékoztatóban is szerepelt, hogy a kérelmezőnek kell gondoskodnia a szállításról, és a hengeres törzsek aprításáról. A Parkerdő munkatársa megerősítette, valóban nem tudnak segíteni a méteres darabok aprításában, a szállításban viszont igen. Ennek ára 10 ezer forint köbméterenként. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: hiánycikk a tűzifa a Pilisben. Fotó: archív