A 12. kerületben Kárász Róbert kisebbik lányát iskolába menet megharapta egy pórázon lévő, fekete színű, középtermetű kutya. A kutya gazdája mindezt szó nélkül hagyta és továbbment a gyerekével – írta posztjában a műsorvezető.

Itt történt az eset

Az eset ma reggel 7.50-kor a 12. kerületi Acsády-Határőr kereszteződésében lévő játszótérnél történt. A műsorvezető szerint azért lenne fontos, hogy jelentkezzen a gazda, hogy legalább a kutya oltásával tisztában legyen. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tetanuszt kapott a lánya

A műsorvezető szerint nem ez az elintézési módja egy kutyaharapásnak. „Jelenleg János kórházban vagyunk, ahol tetanusz oltást kapott, de a további injekciók miatt fontos lenne, hogy legalább utólag jelentkezzen a felelőtlen apuka” – írta a posztban Kárász Róbert.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kárász Róbert posztja:

Fertőzésveszély lehet

Harapott sebnél a seb otthoni ellátását követően minden esetben érdemes szakszerű segítséget kérni, mivel a seb tisztítása sokszor nem egyszerű feladat, a fertőzésveszély pedig harapott különösen mély seb esetén fokozott – írja az Egészségkalauz.

Harapott seb esetében az otthoni teendők az alábbiak:

  • a seb tisztítása (néhány percig, kézmeleg folyó vízzel);
  • a sebet szennyező anyagok (fog, szőr, föld, egyéb szennyezők) eltávolítása;
  • a seb körüli szövet óvatos nyomásával enyhe vérzést megindítani, hogy tisztuljon a seb (kivéve, ha a seb már önmagától is erősen vérzik).

Vérző seb esetén:

  • az erősen vérző sebre steril kötszert nyomva a vérzés csillapítása;
  • a seb körüli szövet szárazra törlése és a seb bekötése steril kötszerrel;
  • ha rendelkezésre áll, jódtartalmú sebfertőtlenítő szer használata (egyéb kenőcs és fertőtlenítőoldat használata orvosi ajánlás nélkül nem javasolt).

Sebészi tisztítás is kellhet

Fontos, hogy nem csak a varrást igénylő sebeket kell szakszerűen ellátni: a pontszerű, maguktól záródó sebek sebészi tisztítása is szükséges lehet! Szakszerű ellátást a területileg illetékes kórház traumatológiai, baleseti vagy sürgősségi ügyelete biztosít.

Baktériumok

A nyílt seben keresztül az állatok szájában, nyálában jelen lévő baktériumok az emberi szövetekbe, szervezetbe jutva fertőzést okozhatnak. Ehhez az állatnak nem kell betegnek vagy fertőzöttnek lennie.

Elfertőződés kockázata

Ezért a mélyebb marásokat és roncsolást okozó harapásokat nagyon komolyan kell venni, mert nemcsak veszettséget okozhatnak, hanem jóval magasabb az elfertőződés kockázata is.

Antibiotikumos kezelés is kellhet

Amennyiben a seb elfertőződik, szükség lehet antibiotikumos kezelésre. Az antibiotikum típusa és a kezelés hossza függ a harapás típusától, súlyosságától és a meglévő egyéb társbetegségektől. Nagyon súlyos esetekben akár közvetlenül a véráramba adott antibiotikum adására is szükség lehet. Nagy kiterjedésű, mély harapások esetén a seb összevarrása is szükséges lehet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció